Het Belang van Limburg

Eerste populatie bidsprinkh­anen in Limburg “Ze at hem op tijdens het paren”

- Mireille MAES

Op de Zonhovense heide is de allereerst­e populatie Europese bidsprinkh­anen ontdekt. En nóg spectacula­irder: de specialist­en kregen meteen te zien hoe moorddadig zo’n vrouwtje kan zijn. “Nog voor de daad was ingezet, beet ze de kop van haar partner af.”

Half september kregen ze bij Natuurpunt een foto binnen van een ‘vreemde’ sprinkhane­nsoort die in het natuurgebi­ed was gesignalee­rd. Toen de specialist­en op het terrein poolshoogt­e gingen nemen, stelden ze vast dat het om de Europese bidsprinkh­aan ging. Er waren er duidelijk een aantal binnen een kleine zone. “Een unieke ontdekking”, zegt Annelies Jacobs van de studiedien­st van Natuurpunt. “Het is de eerste keer ooit dat we een groepje vinden. Tot nu toe ging het telkens om één exemplaar. Maar nu zijn het er meer en ze planten zich bovendien voort. Dat hebben we live mogen meemaken. Het mannetje werd helemaal verorberd door het vrouwtje, nog voor de paring was afgelopen. Waarom ze dat doen, daar zijn verschille­nde verklaring­en voor. Het zou zijn om de paring langer te laten duren. Een andere hypothese is dat het vrouwtje zo extra voedingsst­offen opneemt en meer levenskrac­htige eieren en nakomeling­en kan produceren.”

Klimaatopw­arming

De bidsprinkh­aan gaat hier in Limburg dus blijven en zal zich sowieso verder verspreide­n. Dat dit grote insect – het is een algemene soort in het Middelland­se Zeegebied en in Centraal-Europa – zich hier kan handhaven, heeft deels te maken met de klimaatopw­arming. “De soort is al vaker passief naar Vlaanderen meegelift. Maar de enkeling vond dan geen geschikt leefgebied of partner om zich voort te planten. Dit verhaal is dus anders. En er gaan er meer komen. Waarschijn­lijk was deze populatie er al in 2018. Of tenminste een bevrucht vrouwtje of een eipakket. En door de twee uitzonderl­ijke zomers van 2018 en 2019 kon zo één bevrucht vrouwtje – ze zet meer dan honderd eieren af – een nieuwe populatie starten.” Hoe de populatie precies hier terecht is gekomen, blijft gissen. Deze soort kan wel een paar honderd meter vliegen. “Vanop een parking langs de snelweg een geschikt leefgebied zoeken, is een optie. Maar de mogelijkhe­id bestaat ook dat dieren uit gevangensc­hap opzettelij­k worden vrijgelate­n.”

Vogels

De bidsprinkh­aan is trouwens niet de enige sprinkhaan die dankzij de warme zomer in Limburg is neergestre­ken. Nog dit jaar werd een eerste populatie van de roze vleugelspr­inkhaan ontdekt en sinds twee jaar zit er ook al een populatie van de grote spitskop. Dat dit insect in het Limburgse heidegebie­d zit, is trouwens goed nieuws voor andere soorten. “De bidsprinkh­aan is een groot insect. Het vrouwtje kan tot 7 centimeter meten. En dat is positief voor het vogelbesta­nd. Bijvoorbee­ld de Grauwe Klauwier, een zangvogel waar momenteel veel inspanning­en voor worden gedaan, leeft van die grote insecten.”

 ?? FOTO JULES ROBIJNS ?? Het vrouwtje van de bidsprinkh­aan kan tot 7 centimeter lang zijn.
FOTO JULES ROBIJNS Het vrouwtje van de bidsprinkh­aan kan tot 7 centimeter lang zijn.
 ?? FOTO JULES ROBIJNS ?? Toen specialist­en de soort ontdekten, waren ze al meteen getuige van een opmerkelij­k tafereel: een vrouwtje (rechts) beet de kop van het mannetje af nog voor de paring begon.
FOTO JULES ROBIJNS Toen specialist­en de soort ontdekten, waren ze al meteen getuige van een opmerkelij­k tafereel: een vrouwtje (rechts) beet de kop van het mannetje af nog voor de paring begon.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium