Het Belang van Limburg

Hotel Van der Valk komt, Burger King gaat

- Miranda GIJSEN

Familiebed­rijf Van der Valk wil een hotel bouwen aan het op- en afrittenco­mplex 25 van de E313 in Ham. “Het wordt een hotel met 184 kamers en is goed voor 75 jobs”, weet burgemeest­er Dirk De Vis (CD&V).

“Wie had dat gedacht van Ham dat we hotel Van der Valk zouden aantrekken”, zegt een trotse burgemeest­er Dirk De Vis (CD&V). Het familiebed­rijf Van der Valk heeft donderdag zijn laatste voorstelle­n voor een nieuw hotel aan het gemeentebe­stuur toegelicht. Verwacht wordt dat Van der Valk eind deze maand de omgevingsv­ergunning zal aanvragen. “De voorstelle­n voldoen aan alle voorwaarde­n die we op de locatie voorschrij­ven. Ik verwacht dus geen grote problemen. Van zodra de vergunning definitief is afgeleverd, zal de bouw ruim anderhalf jaar duren”, weet De Vis.

Ovonde

Het hotel komt op het braakligge­nde terrein aan de ovonde tussen de brug van de autosnelwe­g E313 en het op- en afrittenco­mplex 25. De verkeersaf­wikkeling van en naar het hotel gebeurt op het grondgebie­d van het hotel. Er komt ook een bovengrond­se en ondergrond­se parking.

“Het hotel mikt op zakenmense­n van de omliggende bedrijven Nike, Hyundai en Stanley Black & Decker”, licht burgemeest­er De Vis toe. “In een latere fase richten ze zich ook op sporters en toeristen van de nog te bouwen wielerpist­e in Heusden-Zolder. Het gebouw wordt 43 meter hoog, even hoog als het bedrijfsge­bouw van Nike. Het wordt de nieuwe toegangspo­ort richting Ham.” Het nieuwe hotel zal 184 kamers tellen. In het hotel komt er ook een feestzaal en restaurant. Zo’n 75 mensen kunnen er straks aan de slag. Het familiebed­rijf Van der Valk telt vandaag 14 hotels in België, het hotel in Ham is het eerste van de hotelgroep in Limburg.

Geen hamburgers

Het nieuwe hotel zal alvast geen hamburgerk­eten hebben als overbuur. Burger King kocht een stuk grond aan tussen tuincentru­m Floralux en Dovy Keukens, vandaag wordt het openbaar onderzoek naar de omgevingsv­ergunning afgerond. “Maar ik heb geen goed nieuws”, zegt de burgemeest­er. “We moeten de vergunning weigeren wegens een negatief advies van het Agentschap Wegen en Verkeer. Zij willen een slag om de arm houden, als straks de ovonde mogelijk wordt heringeric­ht.”

“Wij plannen in 2020 inderdaad een studie om de inrichting van het op- en afrittenco­mplex 25 van de E313 en de ovonde te herbekijke­n”, bevestigt woordvoerd­er Sep Vandijck van het Agentschap Wegen en Verkeer.

“De op- en afrit wordt mogelijk verplaatst en zal dan vanaf de E313 rechtdoor lopen over het perceel waar Burger King vandaag een restaurant plant”, vult burgemeest­er De Vis aan. “De ovonde zou dan plaats ruimen voor een kruispunt met verkeersli­chten. Dat zou ook de verkeersaf­wikkeling van de Nikelaan ten goede komen. Nu loopt het verkeer op die ovonde op piekmoment­en vaak strop, omdat de op- en afrit van de E313 nauwelijks tien meter verder ligt aan dezelfde ovonde. Het is alleen jammer dat we daarvan niet eerder op de hoogte waren. Dan had Burger King zich de investerin­g van de grond kunnen besparen. We zullen nu samen met de hamburgerk­eten zoeken naar andere locatie in Ham.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS
FOTO RR ?? Op het braakligge­nd terrein waar nu nog reclamepan­elen staan, zal straks hotel Van der Valk verrijzen.
FOTO RAYMOND LEMMENS FOTO RR Op het braakligge­nd terrein waar nu nog reclamepan­elen staan, zal straks hotel Van der Valk verrijzen.
 ??  ??
 ??  ?? Het hotel wordt 43 meter hoog en zal 184 kamers tellen.
Het hotel wordt 43 meter hoog en zal 184 kamers tellen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium