Het Belang van Limburg

Refs ontstemd over hoge lonen van hun bazen

- Geert HOUBEN

BERINGEN - “Moordenaar.” “Onnozelaar.” Die woorden kreeg Vik R. (22) door de Beringse politierec­hter naar het hoofd geslingerd. Op 2 september vorig jaar kroop de beschuldig­de met een mix van cannabis, cocaïne, xtc en 25 pinten op achter het stuur. In Hamont-Achel knalde hij tegen een boom, passagier Glenn Brouns (21) overleefde het niet.

Harde woorden van het parket en de politierec­hter, maar de feiten zijn navenant. Op De Kiekoet, een smalle weg tussen Achel en Hamont, gebeurde het ongeval. De impact was enorm. Vik R. en de jonge vader Glenn Brouns uit Hamont-Achel slingerden uit de wagen. Brouns lag zeven meter verwijderd van de auto. Vik R. raakte zwaargewon­d, Brouns overleefde de klap niet, een derde inzittende kwam er met lichte verwonding­en vanaf. Onderzoek toonde aan dat er een cocktail van drugs in het bloed van R. zat. Ook had de naar Valkenszwa­ard verhuisde Hamontenaa­r stevig gedronken tijdens een avondje stappen. Exact hoeveel pinten wist R. niet meer, maar het moesten er zeker tussen de 20 en de 25 zijn. Na een terugrit met de partybus, besloot hij toch nog zelf achter het stuur te kruipen om het gezelschap verder naar huis te brengen. Onderweg pleegde de jongeman ook nog eens vluchtmisd­rijf door niet te stoppen nadat hij een voetganger met zijn zijspiegel had aangetikt. Enkele minuten later - rond 4 uur ’s nachts - ging hij tegen minstens 77 km/u van de baan op een plek waar 50 km/u toegestaan is.

Celstraf

“Proficiat. Hoe kan je zo’n onnozelaar zijn en dan nog rijden? Je staat stijf van de drugs en de alcohol. Waar trekt dat op”, verwelkomd­e de politierec­hter Vik R. donderdag in de Beringse politierec­htbank. “Nu zie je het resultaat. Je was een onnozelaar die een moordenaar wordt met zoveel alcohol en drugs in zijn bloed.” Ook de procureur aarzelde niet om zijn ongenoegen te uiten. “Ik weet niet hoe je met uzelf kunt leven. Er is iemand overleden door wat je gedaan hebt. U moet uit de maatschapp­ij verwijderd worden. Hier kom je niet vanaf met een werkstraf of een pardon. Voor de onopzettel­ijke doding van Glenn Brouns vraag ik 9 maanden cel en voor het vluchtmisd­rijf nog eens 6 maanden.”

Haaronderz­oek

“Dit is verschrikk­elijk erg, konden wij de tijd maar terugdraai­en”, stamelden de ouders van Vik toen de rechter polste naar de gevolgen van het ongeval. De verdachte zelf nam amper het woord. Wel gaf hij toe nog af en toe een jointje te roken. “Dan wil ik ook een attest en een haaronderz­oek dat zwart op wit zicht geeft op uw drugsgebru­ik”, zei de rechter. “De oorzaak van het verdriet bij veel mensen ligt in uw drugsgebru­ik en je gebruikt nog altijd. Wat heb jij nog meer nodig om te snappen dat dit niet kan? Onder meer op basis van dit attest ga je een periode krijgen op een plaats waar je veel kunt nadenken.”

Schuldgevo­el

De burgerlijk­e partijen zijn intussen vergoed. De vader van Glenn was aanwezig in de rechtbank en had het zichtbaar moeilijk. “Nog nooit kreeg ik een sorry te horen. Ik had hem nochtans verwelkomd. Hij had zelfs een tas koffie gekregen, maar niets”, aldus Frank Brouns. “Het gaat verschrikk­elijk slecht met me. Al meer dan een jaar zie ik psychisch af. Glenn was niet alleen een zoon, maar ook een kameraad. Hij belde me regelmatig op om een partijtje te biljarten. Dat ze de dader een moordenaar noemen? Dat is toch ook zo. Hij moet gestraft worden, maar gaat een gevangenis­straf hem vooruit helpen? Dat doet meer slecht dan goed. Ik weet niet of dat een oplossing is.” Van schaamte of schuldgevo­el leek Vik R. na de zitting geen last te hebben. In tegenstell­ing tot zijn ouders liep hij vader Brouns straal voorbij om zich vervolgens innig te verstrenge­len in de armen van zijn lief. Het proces krijgt een vervolg op 16 januari in afwachting van het gevraagde haaronderz­oek.

 ?? FOTO GVB
FOTO RR ?? Passagier Glenn Brouns (21) overleefde begin september vorig jaar de harde botsing van de auto tegen een boom naast de weg niet. Buiten aan de politierec­htbank viel beschuldig­de Vik R. in de armen van zijn vriendin.
FOTO GVB FOTO RR Passagier Glenn Brouns (21) overleefde begin september vorig jaar de harde botsing van de auto tegen een boom naast de weg niet. Buiten aan de politierec­htbank viel beschuldig­de Vik R. in de armen van zijn vriendin.
 ?? Foto RR ?? Frank Brouns, vader van slachtoffe­r Glenn, had het moeilijk.
Foto RR Frank Brouns, vader van slachtoffe­r Glenn, had het moeilijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium