Het Belang van Limburg

Gillé & Vliegen mikken op eindzege voor eigen volk

Sander Gillé en Joran Vliegen mikken op titel voor eigen volk

- Jürgen SCHROOTEN

Team Sandoran. Zo worden Sander Gillé en Joran Vliegen tegenwoord­ig aangekondi­gd. Een naam die angst inboezemt, net als de twee Limburgers dit jaar op de baan. Deze week maken ze in Antwerpen jacht op hun vierde ATP-titel van 2019.

Gillé (28, Hasselt) en Vliegen (26, Maaseik) maakten dit jaar probleemlo­os de overstap van het Challenger­circuit naar de ATP Tour. Drie ATP-titels hebben ze al op hun naam staan. En dat dwingt respect af. Ook bij de concurrent­en, die nu steevast in de tribune zitten om hen te scouten. “Ze houden nu rekening met ons. Een fijn gevoel”, beamen de Limburgers, die in de kwartfinal­e vlot de maat namen van Gonzalez/Qureshi: 6-4, 6-2 . In de halve finale spelen ze zaterdag om 12u tegen Ram en Salisbury, de tweede reekshoofd­en.

Hadden jullie begin dit jaar durven dromen dat jullie nu vierde reekshoofd zouden zijn in Antwerpen?

Vliegen: “Durven dromen misschien wel. Maar verwacht? Niet meteen. We hadden wel een mooi 2018 achter de rug, met zeven titels in de Challenger­s. Maar dan moet je die grote kloof richting ATP Tour dichten... Niet dat we twijfels hadden, hoor. We voelden dat we het niveau hadden, maar het vergt wat tijd. Al bij al hebben we de stap heel snel kunnen zetten.”

Voor eigen volk spelen: zorgt dat voor extra druk of extra motivatie?

Gillé: “Allebei. Voor aanvang van een wedstrijd zorgt dat voor extra spanning. We hebben een goed seizoen achter de rug en de mensen verwachten ook hier een mooi resultaat. We willen hen niet ontgoochel­en. Tijdens de match zet die spanning zich om in extra motivatie. Veel supporters in de tribunes, die bijna allemaal voor ons komen. Dat doet wel iets met je. Ons doel is duidelijk: we zijn naar hier gekomen om te winnen.”

Was jullie overwinnin­g tegen Melo/Soares, eind januari in de Davis Cup, een kantelpunt in jullie carrière?

Gillé: “Ik denk het wel. Dat was onze eerste echt grote overwinnin­g. Tot dan was het steeds ‘net niet’ tegen de toppers. Die zege heeft ons vertrouwen een boost gegeven. De week erna hebben we meteen bevestigd met een halve finale in het ATP-tornooi van Cordoba. Toen hadden we zoiets van we kunnen het.”

Is er een titel of wedstrijd die er voor jullie bovenuit steekt?

Vliegen: “Niet meteen. Voor mij steekt het hele proces dat we de laatste jaren hebben doorgemaak­t erbovenuit. We zijn in 2015 beginnen dubbelen. We hebben veel moeten investeren en keihard moeten werken. En we kregen daar aanvankeli­jk weinig voor terug. Maar nu plukken we er de vruchten van. Wat destijds een droom was, is nu werkelijkh­eid.” Gillé: “Maar we zijn er nog niet. We willen meer. We zitten nu safe voor de ATP 250-tornooien. Volgend seizoen willen we in de 500 en 1000-tornooien geraken en degelijke resultaten neerzetten in de grand slams.”

Sander, waar is de tijd dat je crowdfundi­ng nodig had om je seizoen te bekostigen?

Gillé: “Van 2014 tot 2016. Die crowdfundi­ng is super belangrijk geweest voor mijn carrière. Zonder die steun had ik hier nu niet gezeten. Ik ben de mensen die me toen geholpen hebben héél dankbaar. Ik ben blij dat ik nu samen met Joran kan tonen dat hun investerin­g niet voor niets is geweest.”

Nu kunnen jullie zonder crowdfundi­ng overleven. Maar het verschil met het prijzengel­d in het enkelspel is nog enorm. Stoort jullie dat?

Vliegen: “Ja en nee. Het is de realiteit. We proberen ons ding te doen en alleen maar met onze ontwikkeli­ng bezig te zijn. Dat we niet beloond worden zoals een enkelspele­r... Tja, het zij zo.”

Gillé: “Wij trainen net zoveel en even hard. Al zijn er natuurlijk minder spelers die zich in het dubbelspel specialise­ren. Het dubbel wordt tegenwoord­ig toch een pak hoger aanzien dan vroeger. Als we op dit niveau voortdoen, kunnen we een mooie carrière uitbouwen.”

Ik vermoed dat jullie voor 2020 ook een olympische droom koesteren, niet?

Vliegen: “Dat is lange tijd alleen maar een verre droom geweest. Maar in de loop van dit jaar kregen we het gevoel dat het misschien werkelijkh­eid kan worden.” Gillé: “Al is het verdomd moeilijk om daar te geraken. Op de Spelen is er maar een tabel van 32. De top 10 krijgt een vrijgeleid­e. Daarnaast zijn er nog een aantal wildcards en gaan er nog een handvol enkelspele­rs dubbelen. We zullen tegen dan dus sowieso top 30 moeten zijn om een kans te maken. Maar als we zo blijven werken en presteren, zou het kunnen lukken. Goh, de Spelen... dat zou een unieke beloning zijn.”

Jullie hebben nog één grote afspraak dit seizoen: de Davis Cupfinale in Madrid. Wat verwachten jullie daarvan?

Gillé: “De selectie wordt volgende week pas gemaakt. We weten dus nog niet of we erbij zijn. Maar natuurlijk spookt dat door ons hoofd. Het zou een erg mooie apotheose zijn van een geweldig seizoen.”

Jullie zijn het hele seizoen samen op pad. Jullie slapen vaker met elkaar dan met jullie vriendinne­n. Worden jullie elkaar nooit beu?

Vliegen: “We slapen niet samen, hoor (schatert). Als ATP-speler heb je recht op een eigen kamer. Maar we zijn inderdaad meer met elkaar samen dan met onze vriendinne­n. Je moet goed begrijpen dat er verschille­n zijn. Hoe is de andere persoon, hoe ben je zelf? En hoe kunnen we die karakters op de baan het best doen samenwerke­n om goede resultaten te halen? Dat is de kunst.”

Gillé: “Wij zijn ook niet constant samen hé. Wij zitten niet iedere avond nog vier uur samen te kaarten of zo. Wij doen ons eigen ding. In het buitenland, maar ook thuis. Dat is nodig, want anders zijn we veel te veel samen.”

Zit er veel verschil in jullie karakters?

Vliegen: “Toch wel. Niet extreem, maar we zijn anders. Ik toon vaak mijn emoties op de baan. Ook negatieve. Ik heb dat soms nodig. Sander is van nature heel positief en ook heel emotioneel. Maar als je weet hoe de andere in elkaar steekt en als je daar begrip voor kunt opbrengen, is het veel makkelijke­r om daarmee om te gaan.”

Jullie worden tegenwoord­ig als team Sandoran aangekondi­gd. Van waar komt die bijnaam?

Gillé: “We hebben op Twitter eens een oproep gelanceerd voor een bijnaam en daar kwamen een paar reacties op. Sanjo bijvoorbee­ld. Maar dat vonden we niet sterk genoeg. Tot er plots ergens Sandoran opdook.”

Vliegen: “Dat is een van de beste combinatie­s die je van onze voornamen kan maken. Het klinkt goed. Zelfs een beetje angstaanja­gend. Het deed me meteen denken aan een figuurtje uit Pokémon. There is the Sandoran! Klinkt toch geweldig, niet?”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Vliegen (l.) en Gillé dromen van de Spelen in 2020.
FOTO PHOTO NEWS Vliegen (l.) en Gillé dromen van de Spelen in 2020.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium