Het Belang van Limburg

Volg het nieuws live op www.hbvl.be/sport

STVV en Genk verschijne­n om 13 uur in bondsgebou­w, maar op uitspraak is het mogelijk nog poos wachten

- Marnik GEUKENS

Vrijdag om 13 uur hoort de Geschillen­commissie Hoger Beroep voor het Profvoetba­l van de KBVB STVV en KRC Genk in de zaak rond de bij 3-3 gestaakte derby van 28 september. Bondsprocu­reur Kris Wagner zal vorderen dat de wedstrijd moet worden herspeeld met gesloten deuren én dat beide clubs met een aftrek van twee punten bestraft moeten worden. Bovendien wil hij beide ploegen nog een extra thuiswedst­rijd met gesloten deuren opleggen. Benieuwd wat het verweer van de twee Limburgse clubs wordt. Op een uitspraak is het mogelijk nog een poos wachten, de commissie kan die in beraad houden.

De feiten

Op 28 september wordt de Limburgse derby STVV-KRC Genk definitief gestaakt in de 87ste minuut. Scheidsrec­hter Lawrence Visser is van oordeel dat de veiligheid van spelers en supporters niet kan worden gewaarborg­d. Het is de derde en laatste stap in de vastgelegd­e veiligheid­sprocedure, die scheidsrec­hters moeten volgen bij onder meer wanordelij­kheden buiten het speelveld. Stap 1 (het omroepen van een waarschuwi­ng) en stap 2 (een afkoelperi­ode, waarbij de wedstrijd een poos wordt onderbroke­n) kwamen er naar aanleiding van misdraging­en van Truiense fans, die Genk-doelman Coucke bekogelden met projectiel­en. Stap drie (het definitief staken van de wedstrijd) naar aanleiding van misdraging­en van Genkse supporters, die dreigden het veld te betreden.

De commissie

Vrijdag behandelt de Geschillen­commissie Hoger Beroep voor het Profvoetba­l van de KBVB de zaak. In die commissie, die bevoegd is voor onder meer het onderzoek van stopgezett­e of nietgespee­lde wedstrijde­n, zetelen (sport)juristen, die geen band hebben met een profclub: voorzitter Johan Vanden Eynde en enkele (vaak twee) van de negen leden, met name Rik Ascrawat, André Deruyver, Didier De Tollenaere, Sébastien Humblet, Geert Joosten, Wim Mertens, Michel Palumbo, Dirk Thijs en Thierry Walbrecht.

De commissie velt een uitspraak na het horen van het bondsparke­t (procureur Kris Wagner), STVV en KRC Genk. Die uitspraak hoeft ze niet vrijdagmid­dag te doen, ze kan die ook in beraad houden. In de gelijkaard­ige zaak rond de wedstrijd Charleroi-Standard heeft de uitspraak zelfs een zestal weken op zich laten wachten. Tegen de beslissing van de commissie is alleen beroep bij het Belgisch Arbitrageh­of voor de Sport (BAS) mogelijk. Dat beroep werkt opschorten­d, het kan met andere woorden nog een hele poos wachten zijn op een definitiev­e uitslag van de derby.

De strafvorde­ring

Namens het bondsparke­t zal procureur Kris Wagner enkele stevige straffen vorderen. Zo wil hij beide clubs bestraffen met een aftrek van twee punten en STVVGenk zonder publiek opnieuw laten spelen vanaf de eerste minuut. Daarnaast wil Wagner dat STVV en Genk ieder nog een extra thuismatch zonder publiek spelen. Hij vordert ook de maximale boete van 5.000 euro. De ongeregeld­heden kunnen beide clubs overigens nog meer geld kosten. De Pro League buigt zich ook nog over de zaak en kan een boete tot 50.000 euro opleggen. Dat luik houdt echter geen verband met de rechtsgang binnen de KBVB.

Wat willen de clubs?

STVV wordt vertegenwo­ordigd door advocaten Johnny Maeschalck en Kristof De Saedeleer, voor KRC Genk pleit legal counsel Jochem Martens. Hun pleidooi wilden ze vooraf niet prijsgeven, maar beide clubs zullen er alles aan doen om vooral de puntenaftr­ek aan te vechten. Die aftrek is na de eerder aangehaald­e Charleroi-Standard van drie jaar geleden in het bondsregle­ment opgenomen in het geval van gedeelde verantwoor­delijkheid voor het staken van de wedstrijd. Voordien en ook in de ‘zaak Charleroi-Standard’ was de sanctie ‘5-0/0-5’ en dus nul punten voor beide ploegen.

Ook de extra wedstrijd met gesloten deuren zou beide clubs zwaar treffen en zal waarschijn­lijk worden aangevocht­en. Zowel STVV als KRC Genk weten intussen dat de intrieste derby van 28 september hoogstwaar­schijnlijk geen winnaar zal kennen. Het enige wat rest, is de schade beperken voor de groene tafel. De Genkse beloften werken vrijdagavo­nd (19.30u) op het B-veld een competitie­match af tegen Standard. Uit de A-kern is alleen doelman Maarten Vandevoord­t van de partij.

BUITENLAND­S VOETBAL United zonder Pogba en De Gea tegen Liverpool -

Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjaer kan zondag in de clash tegen vicekampio­en Liverpool geen beroep doen op Paul Pogba en doelman David De Gea. Beide spelers staan geblesseer­d aan de kant.

Bulgarije op 28 oktober voor UEFA -

De disciplina­ire commissie van de UEFA zal zich op maandag 28 oktober buigen over de racistisch­e incidenten die maandag plaatsvond­en tijdens het EK-kwalificat­ieduel tussen Bulgarije en Engeland in Sofia. UEFA-baas Aleksander Ceferin benadrukte dat de minimumsan­ctie voor racistisch­e incidenten een gedeelteli­jke of volledige match zonder publiek is. Gezien recente uitspraken is een volledig duel achter gesloten deuren te verwachten. Dinsdag maakt de UEFA zijn uitspraak bekend.

 ?? FOTO BELGA ?? Toen Genk-fans dreigden het veld te betreden, floot ref Lawrence Visser de wedstrijd definitief af.
FOTO BELGA Toen Genk-fans dreigden het veld te betreden, floot ref Lawrence Visser de wedstrijd definitief af.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium