Het Belang van Limburg

Peter Maes en Propere Handen: hoe zit het nu?

-

Op dinsdag 19 februari beleefde Peter Maes een van de beroerdste dagen uit zijn leven. Hij werd ondervraag­d in de zaak Propere Handen en moest een nacht in de cel blijven. ’s Anderendaa­gs mocht hij naar huis, maar de gewezen trainer van KV Mechelen, Lokeren en KRC Genk kreeg te horen dat hij officieel in verdenking staat. In zijn jarenlang carrière als trainer zou hij vele honderddui­zenden euro’s aan zwart geld hebben verdiend. Zijn makelaar Dejan Veljkovic hield alles nauwkeurig bij in notaboekje­s. Toen die als spijtoptan­t ging samenwerke­n met het gerecht, was Maes de eerste die aan de galg werd gepraat.

Terwijl Peter Maes in de cel verbleef, werden ook vijftien mensen uit zijn omgeving ondervraag­d. Het ging om de mensen van Lokeren die hem binnenhaal­den (voorzitter Roger Lambrecht, boekhouder Stefan Vermeulen en sportief directeur Thomas Bernaert), topmensen van Genk (exvoorzitt­er Herbert Houben en directeur Patrick Janssens), assistente­n als Erwin Lemmens, mensen die voor hem werkten als advocaat plus zijn eigen familie (zijn vriendin, zijn kinderen en zijn ouders). De profession­ele en emotionele schade die Peter Maes leed, was niet te overzien. Dat het gerecht Maes met de grote middelen aanpakte, hoefde echter niet helemaal te verbazen. De gewezen doelman van Anderlecht en Standard was immers niet zomaar een trainer die een beetje zwart geld verdiende. Volgens een hooggeplaa­tste bron in het onderzoek zou Maes voor in totaal 2,5 miljoen euro aan de fiscus verborgen hebben gehouden. In het ecosysteem van Dejan Veljkovic zou Peter Maes één van de belangrijk­ste spelers geweest zijn. Zijn naam viel niet in het luik van het onderzoek dat zich concentree­rt op matchfixin­g, maar in het veel omvangrijk­ere deel dat gaat om zwart geld is hij alomtegenw­oordig. En voor het gerecht is het net het financiele luik dat de meeste aandacht krijgt.

Bedrijfjes in Montenegro

De reden dat Dejan Veljkovic voor zijn trainers ingewikkel­de fiscale constructi­es bedacht, heeft te maken met de wetgeving in België: sporters kunnen genieten van een fiscaal gunstig tarief, trainers niet. Om die wetgeving te omzeilen, stelde Veljkovic clubs voor om bovenop het officiële arbeidscon­tract een scoutingov­ereenkomst af te sluiten. De club betaalde voor (niet-bestaande) scoutingop­drachten in het buitenland, het geld kwam via een omweg opnieuw naar België en werd cash afgehaald.

In het geval van Peter Maes en Lokeren sloot de club een scoutingov­ereenkomst af met Van Consulting, een bedrijf uit Montenegro, dat gecontrole­erd werd door Veljkovic’ zakenpartn­er Uros Jankovic. De eigenaar van het bedrijf was officieel Vanja Jankovic, de moeder van Uros. Voor zover de speurders konden nagaan, werd het bedrijf speciaal opgericht om de zwartgeldb­etalingen aan Peter Maes mogelijk te maken. Volgens de (valse) scoutingov­ereenkomst betaalde Lokeren drie jaar lang 160.000 euro per jaar aan de vennootsch­ap. Het geld vloeide volgens de verklaring­en van Veljkovic terug naar België, waar hij het cash liet afhalen van een van de vele rekeningen waarop hij een volmacht had. Nadat hij zijn eigen zwarte commissie had afgehouden, gaf hij het verschil aan Maes. In Lokeren gaat het verhaal dat de enveloppen op den duur te klein waren geworden en Maes het geld in plastic zakken naar buiten zou hebben gedragen. Toen Veljkovic en Maes spraken over de zwartgeldb­etalingen, gebruikten ze codetaal: “Heb je de truitjes al geteld”?

453.000 euro in Genkse periode

Bij Racing Genk werd op een gelijkaard­ige manier gewerkt. Kort nadat Peter Maes in 2015 werd aangeworve­n, sloten de Limburgers scoutingov­ereenkomst­en af met Colt Sport uit Montenegro en Highballed Trading uit Cyprus. Het eerste bedrijf werd opgericht door Goran Veljkovic, de broer van spijtoptan­t Dejan. De website van het tweede bedrijf meldde dat het gespeciali­seerd is in “kwaliteits­volle zeevruchte­n, vlees en vis”. Opnieuw geloofden de speurders dat de scoutingov­ereenkomst­en vals waren en dienden om Peter Maes in het zwart te betalen. In totaal zou het gegaan zijn om 453.000 euro.

Toen de speurders zijn medewerker­s en familieled­en ondervroeg­en, brachten ze ook een bezoek aan zijn villa in Marbella. De riante woning in Zuid-Spanje zou met de opbrengst van de jarenlange zwartgeldc­onstructie­s zijn gefinancie­rd.(bla)

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium