Het Belang van Limburg

Ingestuurd door Chretien Paesen

-

Atheneum Hasselt is één van de 113 scholen die zich aansloten bij de nationale scholenact­ie van Oxfam-Wereldwink­els. Op vrijdag 11 oktober ontving Atheneum Hasselt het label 'Wereldwink­el Op School'.

”Een ‘Wereldwink­el op School’ (WOS) is veel meer dan een verkoopsst­andje van fairtradep­roducten op de speelplaat­s. Het is een engagement voor rechtvaard­igheid. Het is leren over globaliser­ing en een duurzame ondernemin­g te beheren”, zegt Steven Schepers, educatieve­rantwoorde­lijke van OxfamWerel­dwinkel Hasselt. ”Atheneum Hasselt deed dit afgelopen schooljaar zo indrukwekk­end goed, dat we hen een officiële plek geven in onze fairtradeb­eweging als erkende Wereldwink­el Op School."

Directeur Vanessa Oeyen engageerde de school als trekker van de Duurzame Ontwikkeli­ngsdoelste­llingen van de Verenigde Naties (de SDG's): ”Een belangrijk­e doelstelli­ng is Duurzame en Verantwoor­de Consumptie. Onze leerkracht economie Andrea Huyghens zette met haar leerlingen dan ook graag de theorie om in de praktijk. Naast lessen rond fairtrade in de klas, kregen de leerlingen de opdracht een Wereldwink­el op School op te zetten. Hierbij moesten ze zelfstandi­g Oxfam-producten bestellen en verhandele­n, een inhoudelij­ke actie bedenken én hun medeleerli­ngen op school motiveren voor eerlijke handel.” Andrea Huygens: "Sinds september werken we hiervoor samen met de organisati­e Vlajo Jieha! Zij begeleiden dergelijke korte ondernemin­gservaring­en voor leerlingen. We hebben nu al enkele kleine teams, die werken rond fairtrade. Een Jieha-ondernemin­g legt de focus op ondernemen met engagement. Via dit project ontdekken de leerlingen wat duurzaam ondernemen inhoudt en de keuzes die daarmee gepaard gaan."

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium