Het Belang van Limburg

Opschortin­g voor onthaalmoe­der die baby door elkaar schudde

-

Een 34-jarige onthaalmoe­der uit Oudsbergen kreeg donderdag voor het Hof van Beroep de opschortin­g voor het door elkaar schudden van de zes maanden oude baby D. op 2 juni 2014. Eerder werd de vrouw tot acht maanden met uitstel veroordeel­d voor de Tongerse correction­ele rechter, al hield ze haar onschuld vol.

De feiten dateren van 2 juni 2014. Het zes maanden oude meisje D. werd vanuit de kinderopva­ng met een hersenbloe­ding overgebrac­ht naar het ziekenhuis. Volgens de onthaalmoe­der ging het over een ongeval waarbij haar tweejarig zoontje zich tijdens het spelen liet vallen op het tentje waarin de baby lag te slapen. “Ik ben meteen met D. naar mijn buurman gelopen omdat ik helemaal in shock was”, zo sprak ze in 2016 tijdens de behandelin­g van de zaak voor de Tongerse correction­ele rechtbank. Deskundige­n stelden echter dat er langdurig en hardnekkig met het kindje geschud werd. Ze kreeg dan ook een celstraf van acht maanden met uitstel en een geldboete van 600 euro opgelegd. De vrouw tekende beroep aan waardoor de zaak jarenlang aansleepte voor het Hof. Donderdag lag het arrest dan toch neer. Er bestaat ook volgens de nieuwe aangesteld­e deskundige­n die de letsels van baby D. onderzocht­en geen twijfel: de onthaalmoe­der schudde het kindje wel degelijk door elkaar. Toch kreeg de vrouw voor het Antwerpse Hof van Beroep de opschortin­g omdat de redelijke termijn overschred­en is. Ze werd hiermee schuldig bevonden, maar krijgt geen straf als ze gedurende drie jaar geen nieuwe feiten pleegt.

Schuldig

Meester Paul Engelen die optreedt voor de ouders van het kind, is tevreden over de uitspraak. “De grote hamvraag in deze zaak was waar het kind de letsels had opgelopen”, zo zegt hij. “De onthaalmoe­der heeft altijd volgehoude­n dat zij er voor niets tussen zat. Er werd zelfs verwezen naar de mogelijkhe­id op oudere letsels, waarbij er in de richting van de ouders werd gewezen. Deze piste is echter herroepen door een college van drie deskundige­n. Zij spreken over een acuut letsel dat maximum enkele uren eerder kon toegebrach­t zijn. Door dit arrest is de onthaalmoe­der wel degelijk schuldig bevonden.” Ondertusse­n gaat alles goed met het inmiddels 5-jaar oude kind. “Volgens experten is het wel aangewezen om haar evolutie op te volgen tot ze 21 jaar oud is”, aldus meester Engelen. Het kind en de ouders krijgen in totaal een morele schadeverg­oeding van 3.500 euro. Voor het materiële aspect wordt een voorbehoud voorzien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium