Het Belang van Limburg

Vallei van de Itterbeek heeft er 25 hectare natuurgebi­ed bij

- Mireille MAES

Vlaanderen heeft opnieuw 25 hectare van Limburgs Landschap in de Itterbeekv­allei als natuurgebi­ed erkend. Zo komt de teller in dit gebied op bijna 200 hectare te staan en krijgt de vzw de nodige subsidies om ‘klein Zwitserlan­d’ in ere te herstellen. “Jaren geleden zijn we hier met de grote opkuisacti­e gestart. Langs de twee beken stonden allemaal weekendhui­sjes die we stelselmat­ig opkochten en afbraken”, zegt conservato­r Frans Creemers.

Zwitserlan­d’ wordt de vallei van de Itterbeek en de Eetserveld­ebeek in de volksmond wel eens genoemd. “En die naam heeft het gebied te danken aan de unieke insnijding in het Kempische plateau. Het is een stukje Ardennen in Limburg. En precies daarom was het vooral in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw een geliefde locatie om een weekendhui­sje op te zetten. Sommige waren vergund, anderen niet. En de meeste hadden ook nog een illegale vijver. Wij zijn gestart met stelselmat­ig die gronden op te kopen. Lapje per lapje om zo de natuur te herstellen. De weekendhui­sjes verdwenen. De vijvers werden genivellee­rd. Hard werken was het. En er staat ons nog wat werk te wachten want er staan nog een 30-tal huisje waarvan er intussen opnieuw een paar te koop zijn aangeboden”, zegt Albert Baenens van Limburgs Landschap.

Relicten

Ook met weekendhui­sjes toont de natuur zich sterk en is zich duidelijk aan het herstellen. “Zo duiken er al opnieuw moerasvioo­ltjes, waterdrieb­lad en draadrus op. En de bever is intussen kind aan huis. Een voetbalvel­d is er dankzij de familie bever al onder water gezet. Een prachtig gezicht. Dat Vlaanderen die 25 hectaren als natuurgebi­ed erkent is een logisch gevolg van al deze re‘Klein sultaten”, zegt Dirk Ottenburgh­s van de vzw. Voor de vereniging is de erkenning erg belangrijk omdat ze zo subsidies krijgen om de natuurwaar­den te versterken. Maar ook de gemeente Oudsbergen is er blij mee. “Het zet Oudsbergen nog wat meer op de kaart als groene gemeente. En daar zijn we trots op”, zegt schepen van natuur en milieu Marco Goossens.

Metamorfos­e

Conservato­r Frans Creemers voorspelt dat het gebied de komende twee decennia een hele metamorfos­e zal ondergaan. “Nu zie je hier al overal berkenbome­n staan. Een pioniersoo­rt die op termijn vervangen gaat worden door de originele elzen en eiken. Ze schieten hier simpelweg uit de grond. En samen met het werk van de bever - volgens kenners is het hier een plek waar hij zeer goed kan overleven - gaat het landschap helemaal veranderen. De eerste aanzetten zijn al te zien vanop de wandelpade­n. Maar als je hier over 10 jaar terugkomt, herken je het amper nog. En daar is het ons om te doen. Het gebied aan de natuur teruggeven.” De mannen hebben wel een tip voor de wandelaars die de vallei eens willen verkennen: “Doe stevige schoenen aan en blijf op de wandelpade­n. Want het zou niet de eerste keer zijn dat er iemand uit het veen moet worden getrokken omdat hij blijft steken. Er zijn zo volgens mij al -tig laarzen verloren gegaan”, lacht Creemers.

Als je wil gaan wandelen in de vallei doe je best stevige schoenen aan. Het zou niet de eerste keer zijn dat er iemand uit het veen moet worden getrokken. Er zijn zo volgens mij al -tig laarzen verloren gegaan

Frans CREEMERS conservato­r Itterbeekv­allei

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Dirk Ottenburgh­s, Frans Creemers en Albert Baenens willen ervoor zorgen dat het gebied weer van de natuur wordt.
FOTO DICK DEMEY Dirk Ottenburgh­s, Frans Creemers en Albert Baenens willen ervoor zorgen dat het gebied weer van de natuur wordt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium