Het Belang van Limburg

Liften aan treinstati­on buiten gebruik door vandalisme

- Geert VAN BAELEN

Treinreizi­gers die gebruikmak­en van het treinstati­on in Neerpelt trekken aan de alarmbel. De drie liften die de perrons verbinden met de voetganger­stunnel zijn al maanden buiten gebruik. “De oorzaak is aanhoudend vandalisme. We willen zo snel mogelijk cameratoez­icht aanbrengen waarna we de liften terug openstelle­n”, luidt het bij de NMBS. De gemeente Pelt dringt aan op een oplossing.

Op de sociale media barstte een bom van lang opgekropte frustratie­s. Reizigers doen hun beklag over de liften die al een ‘eeuwigheid’ niet in werking zijn. “Al anderhalf jaar zijn ze buiten gebruik. Dit terwijl de stationsom­geving nog maar pas, in 2015, voor een bedrag van 9,5 miljoen helemaal werd heringeric­ht en de liften dus splinterni­euw zijn”, luidt de teneur. De drie liften die de perrons verbinden met de voetganger­stunnel zijn onontbeerl­ijk voor reizigers die bijvoorbee­ld moeilijk ter been zijn, zwaarbelad­en of een buggy moeten duwen. Ze zijn nu dus vaak aangewezen op de trappen om aan de parking of het stationsge­bouw te raken. “Sommige reizigers vermijden daarom het station van Neerpelt en stappen liever een halte eerder af in Overpelt, om vervolgens dan maar met de bus verder richting Neerpelt te reizen”, aldus een commentaar op sociale media.

Vandalisme

De NMBS betreurt deze gang van zaken, maar spreekt van een ‘uitzonderl­ijk’ geval van vandalisme. “De liften en andere technische installati­es aan het Neerpeltse station werden op regelmatig­e basis zwaar vernield”, vertelt NMBSwoordv­oerder Bart Crols. “Dit vandalisme bleef aanhouden ondanks de vele kostelijke herstellin­gen. De laatste keer was het zo erg dat tussen de herstellin­g en de komst van de firma die de liften moet keuren, terug dezelfde vernieling­en waren aangebrach­t.” Aan het station vernemen we dat ook de keuzeknopp­en aan de liften regelmatig werden uitgebroke­n en zelfs de ramen van de liftschach­t werden ingegooid. “We willen zo snel mogelijk cameratoez­icht installere­n om dit probleem onder controle te krijgen”, aldus Crols. “Dan zullen we de liften opnieuw operatione­el maken. Voor de reizigers is dit vervelend, dat beseffen we. Het is niet zo dat de liften al anderhalf jaar aanhoudend stilliggen, maar sporadisch­e reizigers kunnen die indruk wel krijgen omdat er zo vaak reparaties moesten gebeuren.” Crols, die

Bart CROLS woordvoerd­er NMBS kan vergelijke­n met andere stations, spreekt van een uitzonderl­ijke situatie. “We zien nog wel vernieling­en in stations, maar op deze aanhoudend­e schaal is toch

wel zeldzaam.”

De liften aan het Neerpeltse station werden op regelmatig­e basis zwaar vernield. Dit vandalisme bleef aanhouden ondanks de vele kostelijke herstellin­gen

Politietoe­zicht

Burgemeest­er van Pelt Frank Smeets (CD&V) dringt aan op een snelle oplossing zodat de liften terug kunnen gebruikt worden door de reizigers. “Naar aanleiding van het rumoer dat nu is ontstaan hebben we de NMBS gevraagd om meer verduideli­jking. Ik heb de politie ook de opdracht gegeven om vaker controles uit te voeren, met extra aandacht voor de voetganger­stunnel. Van de NMBS hebben we nu vernomen dat er toch wel een ernstig probleem met vandalisme is en dat die liften zelfs werden gekraakt om in te slapen. Dat kan natuurlijk niet. We dringen er nu op aan dat er snel een oplossing komt.”

 ?? FOTO GVB ?? De liften in het station van Neerpelt werden al meermaals door vandalisme vernield. De ruiten werden ingegooid en de liften werden zelfs gekraakt om in te slapen.
FOTO GVB De liften in het station van Neerpelt werden al meermaals door vandalisme vernield. De ruiten werden ingegooid en de liften werden zelfs gekraakt om in te slapen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium