Het Belang van Limburg

Wasstraat reinigt herbruikba­re bekers

- Chris NELIS

In Genk komt er een vaste wasstraat voor herbruikba­re bekers. De exacte locatie ligt nog niet vast, maar initiatief­nemer Wash-It, een coöperatie­ve met maatwerkbe­drijven, ondernemer­s en festivalor­ganisatore­n, gaat hiervoor in zee met sociale tewerkstel­ler Bewel.

Het initiatief komt niet helemaal uit de lucht vallen, maar is een gevolg van het verbod op het gebruik van wegwerpbek­ers, blikjes en petflessen dat volgend jaar ingaat. Hierdoor zullen wegwerpbek­ers steeds meer gebruikt worden. En die moeten natuurlijk voldoen aan strikte hygiënisch­e regels. Met het oog op het voortbesta­an van festivals, schoolfees­ten en grootschal­ige evenemente­n is Wash-It tot stand gekomen. Dat is een coöperatie­f platform waar maatwerkbe­drijven, ondernemer­s en festivalor­ganisatore­n deel van uitmaken. Van daaruit worden samenwerki­ngsverband­en opgezet met koepelorga­nisaties en federaties. Op die manier is dit meteen één van de grootste wasstraten in Europa. Concreet betekent dit dat in elke Vlaamse provincie één wasstraat komt. Voor Limburg zal dat in Genk zijn.

Jobs

Het bedienen en gebruiken van de installati­e laat sociale tewerkstel­ling toe. In die zin wordt ook Bewel (Beschermde Werkplaats­en Limburg) een partner in het project. De ondernemin­g telt 2.000 medewerker­s en negen vestingen en is daarmee de derde grootste werkgever in onze provincie. “Het is niet de bedoeling dat de wasstraat meteen in een van onze gebouwen wordt ondergebra­cht”, zegt Tom Ketels, commerciee­l directeur van Bewel. “Wel worden er gesprekken gevoerd met de stad en met KRC Genk om te kijken waar zo’n straat het best geïnstalle­erd wordt. Het gaat om een productiel­ijn

Het gaat om een productiel­ijn van zo’n twaalf meter lang en is goed voor een tewerkstel­ling van tien tot twaalf mensen

Tom KETELS

Bewel

van zo’n twaalf meter lang en is goed voor een tewerkstel­ling van tien tot twaalf mensen. Die wordt in eerste instantie gebruikt om herbruikba­re bekers te wassen en op te slaan.” Ketels benadrukt dat er strikte hygiënisch­e maatregele­n gelden. “Om bacterievo­rming te voorkomen moeten alle bekers kurkdroog zijn alvorens ze opgeslagen kunnen worden”, gaat Ketels verder. “Voor bekers die niet opgeslagen worden, gelden andere regels. Die worden sneller opnieuw gebruikt zodat de kans op bacterievo­rming veel kleiner is. We hebben als Bewel begin september al beslist om mee in dit verhaal te stappen, vooral ook omwille van het duurzame karakter. Het zal immers niet alleen bij bekers blijven. Op termijn kunnen daar herbruikba­re borden, frietbakje­s en bestek in gewassen worden. Het doel is dat er op festival- en andere weides geen afval meer achterblij­ft.” Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) reageert enthousias­t op het initiatief en ging donderdag al een kijkje nemen in de wasstraat in Asse. “Het doet me vooral deugd dat dit nieuwe ondernemin­gsmodel een combinatie is van duurzaamhe­id en sociale tewerkstel­ling. In totaal investeren de partners 1,5 miljoen euro in deze oplossing. Met een capaciteit van 2 miljoen bekers per week hebben ze het grootste wasplatfor­m van Europa gecreëerd.”

 ?? FOTO MVL ?? Er komen wasstraten in alle provincies. Zuhal Demir ging gisteren al eens kijken in Asse.
FOTO MVL Er komen wasstraten in alle provincies. Zuhal Demir ging gisteren al eens kijken in Asse.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium