Het Belang van Limburg

Verlichtin­g langs fietssnelw­eg dimt ’s nachts voor vleermuize­n

- Geert VAN BAELEN

De voorbije maanden werd op de fietssnelw­eg F74 tussen Neerpelt en Hamont-Achel bijzondere verlichtin­g aangebrach­t. Het gaat om een pilootproj­ect van 150.000 euro met dynamische ledlampen die spaarzamer zijn met licht op de rustige momenten. De kleur van het licht en de intensitei­t zijn ook afgestemd op nachtdiere­n zoals vleermuize­n.

Het provincieb­estuur wil bij de uitbouw van de fietssnelw­egen en bij uitbreidin­g het hele Limburgse fietsroute­netwerk overal dit type verlichtin­g gaan gebruiken. “Zowel de hoogte van de lampen, de invalshoek van het licht als de inplanting van de palen gebeurt volledig in functie van de fietser”, aldus gedeputeer­de Bert Lambrechts (N-VA). In totaal werden hiervoor op het 2 kilometer lange traject tussen het centrum van Neerpelt en de grens met Achel 93 lichtpunte­n geïnstalle­erd. De keuze viel op dynamische ledlampen. Het fietspad wordt op de drukke momenten -valavond en de ochtendure­nmeer verlicht dan in de kalme periodes. Tussen 23.30 en 6.00 uur daalt het verlichtin­gsniveau geleidelij­k naar 50 procent. Om 6.00 uur wordt weer omgeschake­ld naar 100 procent totdat er voldoende daglicht is en de verlichtin­g automatisc­h wordt uitgeschak­eld. Pelt bleek de ideale locatie voor dit proefproje­ct want volgens recente tellingen maken wekelijks 8.000 fietsers gebruik van dit traject. Pelts schepen van Fietsbelei­d Liesbeth Fransen benadrukt dat de gemeente dan ook al lang vragende partij was.

Vleermuize­n

Deze manier van verlichten houdt ook rekening met de aanwezige nachtdiere­n. “Het fietspad is minder verlicht en de lichtkleur is gekozen in functie van de dieren. Samen met het Agentschap voor Natuur en Bos werd gekozen voor vleermuisv­riendelijk, amberkleur­ig licht”, aldus gedeputeer­de Lambrechts.

Het project kost 150.000 euro en werd volledig geprefinan­cierd door de provincie. Het is een samenwerki­ng met het Vlaams departemen­t MOW, Agentschap voor Natuur en Bos en de gemeente Pelt. De provincie financiert uiteindeli­jk de helft, de andere 50 procent betaalt het Vlaams departemen­t MOW. Fluvius voerde de werken uit. In 2012 was er eerder al een proefproje­ct in HamontAche­l met straatlamp­en die automatisc­h aan- en uitspringe­n wanneer een fietser passeert. De provincie zal dit systeem niet verder toepassen omdat het abrupte aangaan van de lichten niet de meest diervriend­elijke benadering blijkt.

 ?? FOTO MINE DALEMANS ?? De verlichtin­g is amberkleur­ig en gaat ’s nachts op halve intensitei­t. Dat is goed voor de nachtdiere­n.
FOTO MINE DALEMANS De verlichtin­g is amberkleur­ig en gaat ’s nachts op halve intensitei­t. Dat is goed voor de nachtdiere­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium