Het Belang van Limburg

Nieuwbouw zal tien procent meer kosten door strengere regels

- Door Tom Le Bacq

Wie van plan is een huis te bouwen, zal de kostprijs van dat bouwprojec­t met vijf tot tien procent zien stijgen door de strengere isolatieno­rmen. Die worden in 2021 van kracht.

Iedereen die een nieuw huis bouwt in Vlaanderen, moet sinds vorig jaar voldoen aan twee energienor­men. De eerste – het E-peil, dat de energiezui­nigheid bepaalt – kennen de meeste bouwers wel. Maar er bestaat ook een S-peil, en dat wordt strenger vanaf 1 januari 2021. “Het gaat om de mate waarin je huis geïsoleerd is: hoeveel energie er nodig is om de binnentemp­eratuur op peil te houden”, zegt Jean-Pierre Waeytens van Bouwunie, de federatie van kleine bouwbedrij­ven. “Het peil zakt van 31 naar 28.” Wie het peil niet haalt, kan een boete krijgen van het Vlaams Energieage­ntschap (VEA) die tot een paar duizend euro kan oplopen.

Minder warm in huis

Maar volgens een rondvraag van de Bouwunie bij aannemers zullen de strengere normen een nieuwbouww­oning 5 tot 10 procent duurder maken. “Je zal extra zonnewerin­g nodig hebben, meer isolatiema­teriaal en dikkere beglazing. Een stijging van 5 tot 10 procent betekent al snel tot 20.000 euro extra per woning.” Maar leveren die investerin­gen in goeie isolatie op de lange termijn dan niet meer op dan ze kosten?

“Je wint er wel degelijk bij”, zegt Els Cousin van Pixii, een kennisplat­form voor energieneu­traal bouwen. “Je zal minder uitgeven aan energiekos­ten. Het binnenklim­aat in je huis zal ook beter zijn, je huis zal bijvoorbee­ld ook veel minder vaak té warm worden bij felle zon. De overheid kan die ingrepen ook verder stimuleren door subsidies te voorzien.” Maar daar gaan de Bouwunie en ook de Confederat­ie niet mee akkoord. “Wie bouwt, heeft een bepaald budget. Als de isolatie duurder wordt, zal hij op andere dingen besparen”, zegt Waeytens. “Hij zal dan bijvoorbee­ld minder in zonnepanel­en investeren. Wat is dan nog je winst?” “Voor het klimaat zie ik ook geen grote winst”, zegt Marc Dillen van de Confederat­ie Bouw. “Het huidige isolatiepe­il is al zeer streng. Extra isolatiema­teriaal produceren kost óók energie en betekent ook CO2-uitstoot.”

Volgens Vlaams Parlements­lid Robrecht Bothuyne (CD&V) dreigt een nieuwbouww­oning onbetaalba­ar te worden. Hij wil dat Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) de norm aanpast. Demir zegt dat ze “de bezorgdhed­en deelt”. Ze heeft het Vlaamse Energieage­ntschap de opdracht gegeven om een studie te maken van de impact van de nieuwe norm. Begin volgend jaar moet die klaar zijn en wordt de norm mogelijk bijgestuur­d.

350.000 euro, zonder bouwgrond

Dat allerhande nieuwe normen en eisen nieuwbouw duurder maken, wordt al jaren gezegd. Maar blijkt dat ook uit cijfers? “Nieuwbouw ís de afgelopen jaren ook effectief duurder geworden”, zegt JeanPierre Waeytens. “In 2017 kostte het gemiddeld 325.000 euro om een huis van 200 vierkante meter te zetten met twee slaapkamer­s. In 2018 betaalde je voor datzelfde huis al 332.000 euro. We verwachten dat dat naar 350.000 euro zal stijgen. In die prijs houden we dan nog geen rekening met bouwgrond, architecte­n of notarissen.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Een woning bouwen zal al snel tot 20.000 euro extra kosten.
FOTO RR Een woning bouwen zal al snel tot 20.000 euro extra kosten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium