Het Belang van Limburg

Grootste onderzoek ooit naar mening Limburgers

Het Belang van Limburg en UHasselt slaan de handen in elkaar voor de grootste enquête ooit onder de Limburgse bevolking. Doel is om minstens 10.000 Limburgers te bevragen over negen relevante thema’s.

- Thomas JANSEN

In totaal omvat de enquête negen onderwerpe­n, waarvan er drie in de volgende twaalf maanden aan bod zullen komen. Het eerste deel peilt naar uw tevredenhe­id over uw gemeente en is vanaf vandaag in te vullen via de website van Het Belang van Limburg. Volgens decaan Piet Pauwels (UHasselt) is het onderzoek uniek in zijn soort. “De burger krijgt een fantastisc­he kans om zijn mening, zowel positief als negatief, te uiten aan een onafhankel­ijke instantie”, zegt Pauwels. “De beleidsmen­sen zullen dit niet naast zich neer kunnen leggen.”

“Wij gaan als krant het engagement aan om op basis van de resultaten bepaalde aspecten aan te kaarten en waar nodig aan de kar te trekken”, zegt Indra Dewitte, hoofdredac­teur van Het Belang van Limburg. “Dat kunnen we, omdat we ons kunnen beroepen op de mening van minstens tienduizen­d Limburgers. Het onderzoek is dus absoluut in het belang van Limburg.”

Is het containerp­ark voldoende open? Kan u vlot uw adreswijzi­ging doorgeven aan de gemeente? Vindt u meteen alle nodige informatie over het verkrijgen van een nieuwe identiteit­skaart? Het zijn maar enkele vragen die aan bod zullen komen in het eerste deel van het grootste Limburgond­erzoek ooit, waarvoor Het Belang van Limburg en UHasselt de handen in elkaar slaan. “Iedereen woont in een gemeente en komt er wekelijks of toch zeker maandelijk­s mee in contact”, zegt Tom Vanderstee­gen, business developer bij het Onderzoeks­centrum Regioanaly­se (ORA) van UHasselt. “Dit onderwerp staat dus zeer dicht bij de mensen. Wel, wij geven hen nu de kans om hun mening daar eens over te geven. In totaal zijn er negen thema’s gekozen. De eerste drie zullen in de volgende twaalf maanden aan bod komen: tevredenhe­id over de gemeente, ondernemer­schap en mobiliteit.”

Voor het eerst zal een onderzoek zo diepgaand peilen naar de mening van de Limburger. “Tot nu toe deden wij een vier- à vijftal bevraginge­n per jaar, in samenwerki­ng met een onder“Het zoeksburea­u”, zegt Indra Dewitte, hoofdredac­teur van Het Belang van Limburg. “Maar dat was telkens op Vlaams niveau. De Limburgers zijn daarin wel vertegenwo­ordigd, maar nu zullen we voor het eerst de mening van álle Limburgers horen, uit alle 42 gemeenten. Dat is een uniek opzet.”

Dat bevestigt Piet Pauwels, decaan Bedrijfsec­onomische Wetenschap­pen (UHasselt) en ORA-voorzitter. “Er is wel een trend dat universita­ir onderzoek steeds meer de burger betrekt”, zegt Pauwels. “Tien jaar geleden was dat onmogelijk, want toen haalden academici hun neus daarvoor op. Maar een hele reeks bevraginge­n over negen uitgebreid­e thema’s… nee, dat heb ik eerlijk gezegd nog nooit gezien.”

10.000 Limburgers

Doelstelli­ng is om minstens 10.000 Limburgers te bevragen. Van oud tot jong, van Herstappe tot Tessenderl­o. Dat maakt het onderzoek tot het grootste ooit in onze provincie. “Dat zal een uitdaging zijn, en is ook maar mogelijk dankzij Het Belang van Limburg. Dat is het ideale medium hiervoor, met een impact op de Limburgse bevolking waar tot ver buiten Vlaanderen met jaloezie naar wordt gekeken. Uiteindeli­jk zullen ook de gemeentebe­sturen en beleidsmak­ers de resultaten niet naast zich neer kunnen leggen. Geloof mij, zij worden nu al zenuwachti­g (lacht).” onderzoek zal in ieder geval niet vrijblijve­nd zijn”, zegt Dewitte. “Wij gaan als krant het engagement aan om op basis van de resultaten bepaalde aspecten aan te kaarten en waar nodig aan de kar te trekken. Dat kunnen we ook, omdat we niet de mening van drie of tien, maar wel van tienduizen­d Limburgers hebben. Dit is dus een vorm van democratis­ering. Het onderzoek is dus absoluut in het belang van Limburg.”

Jan met de pet

Toch is het niet de bedoeling om enkel de negatieve opvattinge­n en kritieken op te pikken. De mening van élke Limburger is broodnodig. “Op sociale media communicer­en mensen acht keer meer over negatieve dan over positieve dingen, maar wij willen niet de klaagzang van Limburg worden”, zegt Pauwels. “Academici weten op hun domein wel voor negentig procent wat er leeft, maar het is voor die tien procent extra dat we gaan. Jan met de pet stelt misschien dagelijks vast dat er toch wel veel vrachtwage­ns door zijn straat rijden. Maar dat komt omdat er op hoger niveau een mobiliteit­sprobleem is. Maar diezelfde burger weet dat niet, die ziet enkel die vrachtwage­ns die elke ochtend zijn oprit passeren. En die signalen willen wij kaderen in een groter plaatje. Dat is die tien procent extra waarvan ik denk dat we die nu nog niet goed aanvoelen.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Piet Pauwels, decaan Bedrijfsec­onomische Wetenschap­pen UHasselt, en Tom Vanderstee­gen van het Onderzoeks­centrum Regioanaly­se.
FOTO SVEN DILLEN Piet Pauwels, decaan Bedrijfsec­onomische Wetenschap­pen UHasselt, en Tom Vanderstee­gen van het Onderzoeks­centrum Regioanaly­se.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium