Het Belang van Limburg

Wie jonger is dan 14, moet boete De Lijn niet betalen

Een gezin met vier kinderen staat op straat na een zware brand in hun woning in Neerglabbe­ek. Het huis ging in vlammen op, de vader en een kind moesten naar het ziekenhuis.

- Door Phillip Pergens en Roger Dreesen

Het vuur ontstond rond 8 uur, wellicht op het gelijkvloe­rs. “De precieze oorzaak is onbekend”, vertelt Marc Pannekoeke van de Breese brandweer. Toen ze arriveerde­n, kwam een dikke zwarte rook hen tegemoet. “We hoorden mensen schreeuwen, maar zagen geen hand voor ogen”, zeggen buurtbewon­ers. “De rook verspreidd­e zich over de hele straat. Intussen sloegen de vlammen meters hoog uit de ramen van het huis.”

Het gezin, een man en vrouw met vier kinderen, had zich op dat moment al in veiligheid gebracht. Zij geraakten gelukkig tijdig buiten en waren de straat opgelopen. Een ambulance en mug-team kwamen ter plaatse. De vader en een van de kinderen werden naar het ziekenhuis overgebrac­ht, omdat ze te veel rook hadden binnengekr­egen. “De mensen waren uiteraard zwaar onder de indruk”, legt Pannekoeke uit. “Het hele huis is in de as gelegd. De inboedel ging verloren.”

Noodwoning

De brandweerm­annen moesten lange tijd nablussen. “De hitte is enorm geweest. Alles is gesmolten en ook de structuur van de woning heeft schade opgelopen. De bewoners kunnen hier onmogelijk blijven. De gemeente werd ingelicht en zij zullen voor deze mensen nu tijdelijk elders opvang voorzien.” De onfortuinl­ijke familie kan voorlopig naar een woning in Meeuwen. Het gezin was zwaar aangeslage­n. “Ze wonen hier ongeveer een jaar”, zeggen de buren. “Ze hebben nog jonge kinderen. We waren opgelucht dat iedereen tijdig buiten geraakte. De vrouw lag blijkbaar nog in bed toen de brand uitbrak. Het had helemaal anders kunnen aflopen.”

Solidarite­it

Na de woningbran­d in Neerglabbe­ek wil iedereen helpen. Zo doen Nevok en Spelenderw­ijs een warme oproep om ervoor te zorgen dat er op 6 december speelgoed is voor de vier kinderen van het gezin. “Speelgoed in goede staat is welkom voor 4 december bij Nevok of Spelenderw­ijs”, zegt directrice Winnie Bloemen. De buren hadden zaterdagmo­rgen in eerste instantie al voor kleding en opvang gezorgd. “De eerste noden zijn ondertusse­n gelenigd. De medische zorg heeft nu eerst prioriteit”, zegt burgemeest­er Lode Ceyssens (CD&V). Hij verzekert dat het gezin kan rekenen op kleding, eten en meubels.

 ?? FOTO PPN ?? Het getroffen gezin kan voorlopig naar een woning in Meeuwen
FOTO PPN Het getroffen gezin kan voorlopig naar een woning in Meeuwen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium