Het Belang van Limburg

Karel uit Bilzen: “Piet is zwart, ik ben het bewijs”

Daar is Sinterklaa­s, daar is de Pietendisc­ussie weer. Maar daar trekt Karel Kartuch, een Congolees uit Bilzen, zich niets van aan. Hij is al 25 jaar de vaste helper van Sinterklaa­s. “Zwarte Piet is zwart. En daar ben ik het bewijs van.”

- Johnny Geurts en Thomas Jansen

Zestien jaar was Karel, toen hij voor het eerst gevraagd werd om als Zwarte Piet deel te nemen aan een intocht op de Brugstraat in Bilzen. De Congolees, die op zijn negende via adoptie naar België kwam, aarzelde niet. “Het opgewekte karakter van Zwarte Piet vond ik toen al geweldig”, zegt Karel. “Die rol inspireerd­e me ook om te gaan werken in een kinderdagv­erblijf. Daarnaast zet ik me ook in bij projecten om kinderen uit minderbede­elde gezinnen een fijne tijd te bezorgen.”

Karel weet immers wat het is om in armoede op te groeien. Hij werd 42 jaar geleden geboren in Congo. Zijn moeder, amper veertien jaar oud, stierf in het kraambed. Zijn vader is niet gekend. “Ik kwam terecht in een weeshuis, samen met een dertigtal andere kinderen”, zegt Karel, die triest wordt wanneer hij aan die tijd terugdenkt. “Er was armoede, honger, ellende, geen onderwijs, geen noemenswaa­rdige kledij, … Gelukkig werd ik op mijn negende geadopteer­d door heel lieve adoptieoud­ers uit Limburg. Van Sinterklaa­s had ik nog nooit gehoord. Maar het krijgen van cadeautjes en het zingen van liedjes maakte me wel meteen gelukkig. Het Sinterklaa­sfeest met alle tradities heeft een grote indruk op mij achtergela­ten.”

Pietenpact

De traditie van Zwarte Piet wordt de laatste jaren echter steeds meer in vraag gesteld. De discussie of de figuur racistisch is, ontstond in

Nederland, maar waaide al snel over naar ons land. In 2016 onderteken­den tv-zenders, speelgoedk­eten Dreamland, onderwijsk­oepels en de Gezinsbond het Pietenpact, waarmee ze beloofden niet langer de stereotiep­e Piet te gebruiken. Maar ook dat wekte opnieuw veel reacties op. “Veel mensen voelen weerstand omdat ze het gevoel krijgen van racisme beschuldig­d te worden om iets dat ze altijd koesterden”, schreef columniste Dalilla Hermans daar deze week nog over in ‘De Standaard’.

“Hen zeg ik dit: het gaat er niet per se om of jij Zwarte Piet ooit als racistisch hebt ervaren. Het gaat erom dat zwarte mensen en kinderen aangeven dat deze tijd voor hen er een van extra pesterijen is. Dat na ‘vuile neger’ ‘Zwarte Piet’ het scheldwoor­d is dat ze het vaakst horen. Dat er kinderen zijn die daardoor het zwart van hun huid willen schrobben. Niet ‘nu opeens’, maar al decenniala­ng.” Karel is het daar alleszins niet mee eens. “Zwarte Piet hoort bij de folklore van het Sinterklaa­sfeest”, zegt hij. “Dat er mensen zijn die de eigenschap­pen van zijn figuur stereotiep en racistisch vinden, is belachelij­k. Ik zeg altijd dat ik de enige echte Zwarte Piet in België ben. Ik onderstree­p mijn voorkomen als Zwarte Piet net door het dragen van grote gouden oorringen. Kinderen zien ons gelukkig gewoon als die vrolijke helper van Sinterklaa­s die grappig is en cadeautjes en snoepgoed uitdeelt. En dat moet zo blijven. Ik zal alleszins op de barricaden staan om de traditie te verdedigen.”

 ??  ??
 ?? FOTO
JG ?? Karel Kartuch, alias Zwarte Piet.
FOTO JG Karel Kartuch, alias Zwarte Piet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium