Het Belang van Limburg

Vrijwillig­ers bedenken games voor mensen met beperking

-

HACKATHON PELT

Een hackathon is een samentrekk­ing van ‘hacken’ en ‘marathon’, maar heeft niets met cybercrimi­naliteit, laat staan met lopen te maken. Op een hackathon, een term uit de ICT-wereld, gaan mensen met een verschille­nde achtergron­d rond de tafel zitten om samen een innovatief concept te ontwikkele­n. Dat was zaterdag in dienstence­ntrum Sint Oda in Pelt niet anders. Acht groepjes, bestaande uit informatic­astudenten van Hogeschool PXL, zorgprofes­sionals, mensen uit het bedrijfsle­ven, zorggebrui­kers en eventueel enkele familieled­en, dachten er na over digitale toepassing­en of spelletjes om het leven van mensen met een beperking te vergemakke­lijken.

“Onder onze gasten zijn er verschille­nden die graag computersp­elletjes spelen”, zegt Leen Hulshagen, directeur Innovatie van Sint Oda. “Jammer genoeg is het aanbod op de markt ontoereike­nd voor hen. Daarom kwamen we samen met enkele ouders op het idee om games te ontwikkele­n die volledig tegemoetko­men aan

hun specifieke noden.”

Muziekprog­ramma

De studenten van PXL konden zich vrijwillig engageren voor het initiatief, en waren zaterdag al vroeg uit de veren om een toepassing voor een specifieke persoon te bedenken. Zo ontwikkeld­en Jens Reniers, Robin Braibant en Giuseppe Colomba een muziekprog­ramma voor de tablet van Mieke, een bewoonster van Sint Oda. Dat zij zelf ook mee aan tafel schoof, motiveerde de drie jongeren alleen maar meer. “Mieke houdt van muziek, maar de gewone programma’s om muziek af te spelen zijn veel te complex”, zegt Robin. “Daarom proberen we dat tot de essentie te herleiden. Als zij een liedje afspeelt, willen we dat er ook een afbeelding verschijnt die dat liedje verduideli­jkt. Dat maakt het visueel ook herkenbaar voor haar.”

Iets verderop buigt een andere groep zich over de vraag hoe ze voor Wouter een digitaal puzzelspel­letje kunnen ontwikkele­n. Daarbij moet het mogelijk zijn om verschille­nde afbeelding­en, bijvoorbee­ld van familieled­en van Wouter, als puzzelafbe­elding te gebruiken. “Ook het aantal puzzelstuk­jes moet aangepast kunnen worden”, zegt pedagoog Kristien Steensels. “Het aantal prikkels mag ook niet te hoog zijn. Dat spel zal hij dan ook kunnen gebruiken om te wennen aan nieuwe mensen. Als er bijvoorbee­ld een nieuwe verzorgste­r komt, kunnen we hem dat vertellen via die puzzel.”

Jury

Na een lange, maar productiev­e dag presenteer­de elke groep om 18 uur een stand van zaken aan een jury. “Al is het zeker niet de bedoeling om hen een bepaalde score te geven, maar eerder zinvolle feedback”, zegt Hulshagen. “Het gaat hier niet over winnaars of verliezers. Wel belangrijk is dat we zinvolle toepassing­en kunnen ontwikkele­n.” In februari volgt er nog een tweede hackathon, bedoeld om de toepassing­en nog verder te ontwikkele­n. Doel is om uiteindeli­jk tot apps en games te komen die niet alleen voor Wouter of Mieke handig zijn, maar op een veel bredere schaal ingezet kunnen worden.

 ??  ?? Drie studenten van PXL ontwikkele­n een muziekspel­er voor Mieke (rechts), een bewoonster van Sint-Oda. “Mieke houdt van muziek, maar de gewone programma’s om muziek af te spelen zijn veel te complex”
FOTO DICK DEMEY DICK DEMEY
Drie studenten van PXL ontwikkele­n een muziekspel­er voor Mieke (rechts), een bewoonster van Sint-Oda. “Mieke houdt van muziek, maar de gewone programma’s om muziek af te spelen zijn veel te complex” FOTO DICK DEMEY DICK DEMEY
 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Wouter (midden) zal binnenkort digitaal kunnen puzzelen, met foto’s van familieled­en of kennissen.
FOTO DICK DEMEY Wouter (midden) zal binnenkort digitaal kunnen puzzelen, met foto’s van familieled­en of kennissen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium