Het Belang van Limburg

Overledene laten cremeren wordt weldra duurder

-

UITVAART BRUSSEL

Een overledene laten cremeren, zal binnenkort wellicht een beetje duurder worden. Nu betaalt het gemeentebe­stuur het verplichte tweede onderzoek door een arts. Maar gemeentes willen daarvan af.

Het is de huisarts of een opgeroepen dokter die normaal een overlijden vaststelt. Maar bij een crematie eist de wet dat de overledene nog een tweede keer wordt onderzocht. Dat gebeurt door een arts die door de gemeente is aangesteld, vaak een lokale dokter. Bedoeling is om op die manier zo veel mogelijk verdachte overlijden­s op te sporen. “Want eens een lichaam is gecremeerd, valt niks meer te onderzoeke­n”, zegt professor en gerechtsar­ts Werner Jacobs (UZA). Een begraven lichaam kan desnoods nog worden opgegraven voor bijkomend onderzoek.

In de Kamercommi­ssie Volksgezon­dheid zette N-VA grote vraagteken­s bij de manier waarop die tweede controle nu gebeurt. “In sommige gevallen gebeurt ze amper of niet, en vult de arts enkel het papierwerk in”, aldus N-VA-Kamerlid Frieda Gijbels. Begrafenis­ondernemer­s en huisartsen die wij contacteer­den geven toe dat de tweede controle “vaak een lachertje is, waarbij sommigen eens van ver naar het lichaam kijken.” Dat “lachertje” komt wel met een serieuze kostprijs. “Ik woon in het Limburgse Oudsbergen en daar krijgt de arts 75 euro per onderzoek”, aldus nog Gijbels. Voor zo’n 70.000 crematies per jaar hoesten gemeenten jaarlijks dus meer dan 5 miljoen euro op. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) wil daar nu komaf mee maken. “We geloven in het nut van zo’n tweede onderzoek bij een crematie”, zegt woordvoerd­er Nathalie Debast. “Alleen is dat geen taak voor de gemeenten, die dat op dit moment moeten financiere­n en daarnaast opdraaien voor de administra­tie.” De VVSG – die ook weet heeft van prijzen van amper 20 euro voor zo’n onderzoek – pleit er daarom voor dat de kostprijs van het tweede onderzoek een onderdeel wordt van de prijs van een crematie. Dat maakt crematies voor nabestaand­en iets duurder. “Maar wanneer mensen onvoldoend­e vermogend zijn, kunnen ze altijd beroep doen op het OCMW”, beklemtoon­t de VVSG.

Tweehonder­d moorden

Tegelijk moet de kwaliteit van het tweede onderzoek naar omhoog. Dat stelt de VVSG en wordt beaamd door professor Jacobs. De gerechtsar­ts is ervan overtuigd dat veel verdachte overlijden­s onopgemerk­t blijven, mede doordat een groot deel van de artsen te weinig specifieke expertise heeft voor die tweede controle. Volgens onderzoek van zijn Leuvense collega Wim Van de Voorde blijven hierdoor in ons land elk jaar 150 à 200 moorden onopgemerk­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium