Het Belang van Limburg

De Block laat lachgaspro­bleem in kaart brengen

-

Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) laat een werkgroep in kaart te brengen hoe groot het fenomeen is van jongeren die lachgas als roesmiddel gebruiken.

“Een ballonnetj­e doen”, heet het: je neemt een gaspatroon dat gebruikt wordt voor slagroomsp­uiten, je vult er een ballon mee, en vervolgens inhaleer je het. Het lachgas veroorzaak­t zo een roes die een paar tientallen seconden tot een minuut of twee kan duren. Populair bij de jeugd, maar ook gevaarlijk voor de gezondheid.

Antwerpen gaat nu GAS-boetes tot 250 euro uitschrijv­en voor wie betrapt wordt op “oneigenlij­k” gebruik van het gas. Het middel veroorzaak­t te veel overlast en is te gevaarlijk, zegt burgemeest­er Bart De Wever (N-VA). En ook in Mechelen, Gent, Kortrijk, Heusden-Zolder en Sint-Niklaas hebben ze al GAS-boetes ingevoerd.

Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block gaat een werkgroep nu in kaart laten brengen hoe groot het probleem precies is. “Omdat ik ook meer signalen opvang dan vroeger van de burgemeest­ers”, zegt ze. Tegen eind januari moet er een advies komen over een eventueel verkoopver­bod van lachgas.

In de kamercommi­ssie Volksgezon­dheid buigen ze zich deze week al over een wetsvoorst­el van federaal minister Daniël Bacquelain­e (MR) om de verkoop te verbieden aan minderjari­gen. Daarna moet het voltallige parlement er zich nog over uitspreken. “Ik wil wachten op het advies van de werkgroep”, zegt De Block.(tlb)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium