Het Belang van Limburg

NOG NIET OPGELOST

-

De Lijn:

Wie bedenkinge­n heeft bij een boete van een controleur op een lijnbus, kan daarvan melding maken bij De Lijn. Dat kan telefonisc­h, per brief of per mail (boetes@delijn.be). De Lijn behandelt alle meldingen zo snel mogelijk. Volgens de site van de vervoersma­atschappij werd vorig jaar ruim 84 procent van de meldingen binnen de 9 dagen behandeld. “De behandelin­g van dossiers gebeurt in alle objectivit­eit”, zegt De Lijn. “Ze worden geval per geval beoordeeld, maar dus steeds aan de hand van objectieve criteria. Van willekeur en ‘geluk hebben’, zoals mevrouw suggereert, is echt geen sprake. Dat iets op het eerste gezicht een identieke situatie lijkt, sluit niet uit dat er bij nader inzien toch objectieve verschille­n zijn.”

Vlaamse Ombudsdien­st:

Bent u niet tevreden over de manier waarop uw klacht door de klachtendi­enst van De Lijn werd afgehandel­d, dan kan u zich wenden tot de Vlaamse Ombudsdien­st.

Dat deed Daisy Hoogeveen dus ook. En daar kreeg ze dit antwoord: “Uw dochter had geen geldig vervoerbew­ijs op het moment van de controle. Opzet of geen opzet, daar kan een buitenstaa­nder niet over oordelen, en daar gaat het ook niet over. De dossiers van de andere meisjes staan los van dat van uw dochter.”

Wat ging er dan mis?

Daisy kreeg niet alle info. De vriendinne­n van haar dochter genoten van een gunstige regeling, voor jongeren onder de 14.

Daisy’s dochter was helaas net 14 jaar geworden op het ogenblik van de feiten. Haar vriendinne­n net niet. “De Lijn hanteerde de ongeschrev­en en onuitgespr­oken regel dat jongeren onder de 14 jaar weliswaar een proces-verbaal kregen, maar de boete niet moesten betalen”, zegt Vlaamse Ombudsman Bart Weekers.

Het ging dus inderdaad om een objectief verschil. Er ging niets mis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium