Het Belang van Limburg

Moeten (ouders van) kinderen onder de veertien een boete betalen, ja of nee?

-

Van de 2,7 miljoen pendelaars die vorig jaar aangesprok­en werden door een controleur van De Lijn, hadden er 90.773 geen geldig vervoerbew­ijs. Zij kregen een proces-verbaal voor zwartrijde­n. Ook kinderen tussen de 6 en 14 jaar krijgen een pv, maar de boete werd niet aangereken­d. Maar de wet is de wet. Ook voor kinderen, zo stelde Ben Weyts (N-VA), minister van Mobiliteit in de vorige legislatuu­r. Weyts wilde daarom paal en perk stellen aan het gevoel van straffeloo­sheid bij jonge zwartrijde­rs. Hij diende een voorstel van decreet in, dat begin dit jaar in de parlementa­ire commissie werd behandeld.

In zijn voorstel riskeren 6- tot 12-jarigen een boete van 53 euro. Voor 12- tot 14-jarigen kan de sanctie oplopen tot 79 euro voor een eerste overtredin­g, en tot maximaal 300 euro vanaf de derde overtredin­g. Minderjari­gen die een abonnement hebben, maar dat vergeten zijn, gaan de eerste keer vrijuit. De tweede maal riskeren ze een sanctie van 20 euro en nadien één van 50 euro.

Grijze zone

Ombudsman Bart Weekers vraagt zich af of dit dan wel een meerwaarde is. “Soms is de maatschapp­ij gebaat bij een grijze zone. Als een kind nu zijn abonnement vergeet en dat meldt bij de chauffeur, dan zal die de jongere vaak toch laten opstappen. Dat kan dus niet meer, want de jongere zou dan een boete riskeren. Gevolg: opnieuw een klacht. Moet de jongere dan in het donker blijven staan? Dan volgt mogelijk een andere klacht.”

“Als we al die grijze zones dichttimme­ren met reglemente­n, dan riskeren we nog meer klachten, meer onvrede en nog meer discussies over principes.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium