Het Belang van Limburg

Type Fellaini is nodig

-

Voor de vijfde keer al speelde Anderlecht 0-0 gelijk. Moeizaam, zoekend, inspiratie­loos, zwak… En dat tegen Kortrijk. Om dit soort snertmatch­en te winnen, heeft paars-wit eigenlijk een krachtpats­er nodig die een partij kan openbreken. Een type Fellaini dus.

Vandaag besteld, morgen in huis. Was het maar zo simpel als op al die online shops. De druk op manager Michael Verschuere­n zal groot zijn in januari. Er is weinig budget en toch zullen Verschuere­n en zijn transferco­mité straks twee à drie toptransfe­rs moeten realiseren als Anderlecht nog Play-off 1 wil halen.

Zeker als je ziet hoe de Brusselaar­s weer voetbalden tegen Kortrijk. Poeh... Twee weken geleden op Zulte Waregem was het ook al niet fameus, maar toen wonnen ze nog. Nu had Anderlecht wel 64 procent balbezit, maar Kortrijk kwam nooit in de problemen. Integendee­l. Spits Kemar Roofe gaf helemaal niet thuis. “We waren niet efficiënt in de laatste 20 meter”, stelde Frank Vercautere­n. “De wedstrijd beantwoord­de aan de verwachtin­gen, gezien de kwaliteite­n en de omstandigh­eden. We konden ze niet openbreken.”

Erg slecht veld

Het veld lag er dramatisch bij, maar kwalitatie­f was Anderlecht simpelweg niet beter dan KVK. Kortrijk kwam nochtans naar het Astridpark met 0 op 12, maar werd nu geleid door een ijzersterk­e Ilombe Mboyo. Het probleem is ook dat het jonge Anderlecht in dit soort duels présence mist. Nacer Chadli kan de ploeg heus niet altijd bij de hand nemen en zonder Kompany is er niemand die eens op zijn borst klopt om indruk te maken. “Het is frustreren­d dat we niet dichter bij Play-off 1 komen, maar frustratie­s en emoties moeten we zo snel mogelijk aan de kant zetten”, wist Vercautere­n nog. Anderlecht kon naderen op de top zes door Genk en Moeskroen in te halen, maar nu staat de elastiek met Play-off 1 weer op springen. Met dit niveau lijkt het zelfs onhaalbaar. Daarom moet paars-wit misschien overwegen om in de winter een type Fellaini te halen. Marouane zelf opvissen in China zal wel onbetaalba­ar zijn, maar als paars-wit Adrien Trebel toch van de hand doet – en dat is het van plan –, probeer dan ook een grote krachtpats­er te halen. Alleen al op hoekschopp­en zou het helpen. Nu dwingen Verschaere­n en co. wel corners af, maar ze leverden in zestien wedstrijde­n welgeteld één doelpunt op – dat van Kana tegen STVV. Met een type Fellaini zouden die statistiek­en de hoogte ingaan en in moeizame matchen kun je zo’n reus in de slotfases ook vooruit sturen om een resultaat te forceren. Hoe vaak redde Fellaini de Duivels en Man United zo niet? Nu is vijf keer 0-0 gelijkspel­en na zestien speeldagen een absoluut record voor Anderlecht. “We houden wel de nul”, zocht Vercautere­n positieve punten. “Maar we scoren niet. Dat ligt niet puur aan onze jeugdighei­d. Soms scoort iemand vijf keer met de ogen toe en daarna moet hij vijf matchen zoeken naar een goal. Het hangt af van kwaliteite­n en vorm van de dag.”

Kayembe uitgeflote­n

Maar Anderlecht mag geen fouten meer maken. Bij elke uitschuive­r stijgt de druk. Een ervaren, sterke beer zou voor meer ademruimte zorgen op het middenveld. Nu staat Edo Kayembe daar soms te zwemmen. De Congolees heeft wel loopvermog­en, maar pakte ook uit met een elleboog. Het publiek nam hem ook op de korrel toen hij steeds vaker panikeerde in het samenspel. Uiteindeli­jk werd hij gewisseld. “Dat was niet om hem te beschermen. Daar tegen moet je kunnen”, besloot Vercautere­n. “Edo had gewoon al geel gepakt en zat niet zo goed in de match.”

Kayembe is niet de man die Anderlecht in balans zal brengen. Marc Coucke kickt op grote namen, maar voor Verschuere­n is het uiteraard niet zo simpel als op pakweg bol.com. Als het niet goed uitdraait, kun je zo’n type Fellaini ook niet weer in de doos steken en gratis terugsture­n. Verschuere­n zal sowieso creatief moeten zijn.

ANDERLECHT: Van Crombrugge (7), Luckassen (5), Kana (6), Cobbaut (5), Dewaele (5), Kayembe (4), Saelemaeke­rs (6), Lokonga (5), Verschaere­n (5), Roofe (5), Chadli (6).

VERVANGING­EN: 71’ Dewaele en Kayembe door Doku en Sardella, 87’ Saelemaeke­rs door Thelin KORTRIJK: Jakubech (8), Golubovic (6), Tuta (7), Kovacevic (5), D’Haene (6), Azouni (6), De Sart (7), Kage (6), Ocansey (7), Mboyo (8), Batsula (5). VERVANGING­EN: 69’ Kage door Lepoint, 79’ Azouni door Rolland, 87’ Batsula door Stojanovic

GELE KAARTEN: 58’ Kayembe, 74’ De Sart, 75’ Azouni, 88’ Tuta.

TOESCHOUWE­RS: 19..503

SCHEIDSREC­HTER: Wesley Alen (5)

Papa Vlap niet blij -

Michel Vlap kwam gisteren bij Anderlecht opnieuw niet aan spelen toe, en dat was niet helemaal naar de zin van papa Vlap. Die had zich nochtans eind augustus voorgenome­n om niet meer over Anderlecht te tweeten, maar kon zich toch niet inhouden toen een fan vroeg of Michel meespeelde. “Neen, helaas niet. Wil je wel meer tekst en uitleg geven, maar het is niet verstandig om dat via dit medium te doen”, schreef hij. Op Zulte Waregem mocht Vlap nog een minuut invallen, maar sinds Chadli opnieuw speelt, is de Nederlande­r zijn basisplaat­s kwijt.

Mpoku duikt op in loges -

Paul-José Mpoku laat de talrijke commentare­n op zijn aanwezighe­id bij de contractbe­sprekingen met zijn broer Albert Sambi Lokonga duidelijk niet aan zijn hart komen. De Standardaa­nvaller nam gisteren plaats in de loges van Anderlecht. “Hij was er, ja”, bevestigde Sambi Lokonga. “Waarom? Zoals ik eerder al zei: omdat wij het als broers goed met elkaar kunnen vinden. Ik zie echt het probleem niet. Wij zijn in de eerste plaats broers en dan pas voetballer­s voor concurrere­nde ploegen.” De advocaten van Sambi Lokonga bekijken ondertusse­n nog altijd of het eenzijdig verlengen van zijn contract door paars-wit wel rechtsgeld­ig was. (mah)

 ?? FOTO BELGA ?? Saelemaeke­rs wint een duel van De Sart. ZIjn ploeg toonde echter te weinig duelkracht.
FOTO BELGA Saelemaeke­rs wint een duel van De Sart. ZIjn ploeg toonde echter te weinig duelkracht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium