Het Belang van Limburg

Rafa schenkt Spanje de Davis Cup

-

TENNIS MADRID

“Rafa! Rafa!” Dit keer wél sfeer in de Madrileens­e Caja Magica. Zaterdagav­ond liep het alweer voorbij middernach­t, maar de Spaanse fans kon het niet schelen. Met 12.500 schreeuwde­n ze zich de kelen schor voor hun held uit Mallorca. Rafael Nadal, de nummer één van de wereld die zich als een bezetene naar iedere bal gooide. Een man met een missie, als u dat liever hoort. Die missie: Spanje voor het eerst in zeven jaar nog eens de Davis Cup bezorgen. Een Davis Cup volgens nieuwe formule, grotendeel­s geprangd in één week Madrid.

Een keiharde strijd

Feliciano Lopez moest zaterdag in de halve finales tegen GrootBritt­annië buigen voor Kyle Edmund, die de bezoekers op voorsprong zette en liet vrezen voor een strop. De fans en organisato­r Kosmos van Barcelona-verdediger Gerard Piqué - die 2,7 miljard euro op tafel kwakte voor 25 jaar “Madrid Finals” - hunkerde bij het debuut naar een “Spaanse” finale. Gelukkig voor de Iberiërs was daar nog Rafa Nadal. Eerst rekende hij snel af met Daniel Evans om uiteindeli­jk op bijwijlen miraculeuz­e wijze vier setballen te neutralise­ren in het dubbelspel, en zij-aan-zij met Lopez met twee keer tiebreak ‘(7/3 en 8/6) te winnen van Murray (broer van)-Skupski. “Een keiharde strijd, een dramatisch­e competitie”, vatte Nadal samen, terwijl kompaan Lopez zijn vreugdetra­nen verbeet. “Ik beleef een droom en we maken nu een grote kans om de trofee te pakken.”

Belachelij­k

“Slechts” tegen Canada immers, in de halve finales verrassend voorbij Rusland. “Niemand had ons hier verwacht”, genoot sterspeler Shapovalov (ATP 15), de held van de Canadezen. “We speelden belachelij­k tennis op een belachelij­k niveau.” Roberto Bautista Agut deed alvast het nodige in de openingspa­rtij tegen Felix Auger-Aliassime: 7-6 (7/3) en een vlottere 6-3. Met Nadal in de wachtkamer was het feestgedru­is niet ver weg uit de tribunes. Al zeven op zeven in Madrid en winst in zijn jongste 28 matchen in de Davis Cup… Denis Shapovalov (ATP 15), amper twintig, had hem echter al eens geklopt, twee jaar geleden in de Rogers Cup. Hij liet Nadal ook nu zweten uit alle poriën, dwong hem in de tweede set tot een tiebreak, neutralise­erde twee matchballe­n maar sneuvelde uiteindeli­jk toch bij de derde: 6-3, 7-6 (9/7). Waarop Nadal zielsgeluk­kig de ovatie van het Spaanse publiek in ontvangst nam. Fiesta in Madrid.

Belgen naar Hongarije voor stek in volgende Finals

De Belgische mannen, die in Madrid ontgoochel­end sneuvelden in de groepsfase, moeten volgend jaar (6 en 7 maart) naar Hongarije om er te kampen voor een stek in de volgende editie van de Madrid Finals van de Davis Cup. Het gastland mag de ondergrond kiezen.

De laureaten van de twaalf confrontat­ies steken hun ticket voor de apotheose op zak, naast de halvefinal­isten van dit jaar (Spanje, Canada, Rusland en Groot-Brittannië) en de wildcards (Frankrijk en Servië). De verliezers moeten in september knokken voor het behoud in Wereldgroe­p I.

AUTOSPORT MRF IN DUBAI

 ?? FOTO AFP ?? Rafa zorgde voor fiesta in Madrid.
FOTO AFP Rafa zorgde voor fiesta in Madrid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium