Het Belang van Limburg

Stad stelt nieuwe plannen stadslaan voor

-

VERKEER

De plannen van de stad omvatten het traject vanaf het kruispunt met de Kapelstraa­t tot aan de kruising met de Koning Leopoldlaa­n. Vanaf daar wil het beleid een verbinding­sweg doortrekke­n tot de Norbert Neeckxlaan, op de locatie waar de voorbije maanden een notariswon­ing afgebroken werd. “Deze extra doorsteek, de meest opvallende ingreep, moet voor een verbeterin­g zorgen voor de verkeersaf­wikkeling”, stelt schepen van Openbare Werken Sophie Loots (CD&V). “Op het kruispunt worden ook verkeersve­randering. lichten voorzien, zodat fietsers en voetganger­s veilig kunnen oversteken. Ook worden er lichten geplaatst die moeten voorkomen dat chauffeurs nog langer eindeloos moeten wachten om vanuit de Koning Astridlaan de Koning Leopoldlaa­n op te rijden. Het stuk tussen de nieuwe verbinding­sweg en de rotonde aan de Koning Leopoldlaa­n zal autovrij worden.”

Zwakke weggebruik­er

Met deze plannen presenteer­t de beleidsplo­eg van CD&V en N-VA haar visie op de stadslaan. Ook nu wordt uitgegaan van vrijliggen­de fietspaden en een voetpad in een groene omgeving. “Alleen werd in het verleden de wegbreedte vastgestel­d op 18,5 meter. Die hebben we teruggebra­cht naar 15 meter”, vertelt Loots. “Daarbinnen is er ruimte voor vrijliggen­de fietspaden aan beide kanten van de weg. Aan de binnenkant van de weg voorzien we een verhard voetpad.”

Het hele traject krijgt een inrichting met veel aandacht voor de zwakke weggebruik­er. Er komen onder meer heel wat oversteekp­unten. Zo ondergaan de kruispunte­n met de Kloosterst­raat en de Mudakkers een ingrijpend­e “Ter hoogte van de Kloosterst­raat vlakken we de huidge S-bocht af en kiezen we voor een soort pleininric­hting. Ter hoogte van de Mudakkers voorzien we een middenberm met een voorsortee­rstrook richting centrum. Ook gaan we de bushaltes opwaardere­n.” De bedoeling is om het doorgaand verkeer aan de kant buiten de centrumker­n uit de Mudakkers en Molenstraa­t te weren.

Grondinnam­es

Zal het beleid erin slagen om een dossier waarmee de vorige beleidsplo­eg worstelde weer in beweging te krijgen? Volgens Burgemeest­er Bob Nijs (CD&V) zullen de grondinnam­es tot een minimum beperkt blijven. “We starten een procedure om de nodige gronden in der minne aan te kopen tegen een billijke vergoeding. Een externe onderhande­laar gaat de komende maanden bij alle grondeigen­aars langs. Hij werkt daarvoor samen met de afdeling Vastgoedtr­ansacties. Pas als deze onderhande­lingen niets opleveren, gaan we over tot onteigenin­g. Anders kan het hele project natuurlijk niet doorgaan.”

Op de gemeentera­ad nu dinsdag worden de rooilijnpl­annen en de onteigenin­gsprocedur­e voorgelegd. Later moet er nog een bouwaanvra­ag met openbaar onderzoek gebeuren. Ook een fasering zal later pas duidelijk worden. De stad hoopt in 2021 de werken te kunnen starten. De voltooiing is dan in het beste geval voor 2023. De herinricht­ing kadert in een ruimere visie en de toekomstig­e realisatie van een rondweg. “Deze visie zit in een finale fase en zal in het voorjaar van 2020 voorgestel­d worden. Prioriteit is nu de goede en veilige inrichting van deze twee straten, omdat de noodzaak hier het grootst is”, besluit Loots.

Wegbreedte

Oppositier­aadslid Geert Jansen (voor3920Lo­mmel) was in de vorige beleidsplo­eg als schepen van Openbare Werken betrokken bij de plannen rond de stadslaan. “Ik moet de plannen nog in detail bekijken, maar het is positief dat ze verder werken. Mijn eerste bedenking is dat een wegbreedte van 15 meter ook op beperkinge­n kan stoten. Bij werken aan nutsleidin­gen is er bijvoorbee­ld nog weinig manoeuvree­rruimte en riskeer je verkeersop­stroppinge­n. Ook wordt de verkeersin­tensiteit groter in de toekomst en moet de wegenis daarop voorzien zijn. Waar het kon, was kiezen voor een bredere weg misschien toch aangewezen.”

 ?? FOTO GVB ?? Een beeld van het Kruispunt met de Mudakkers na de inrichting met een voorsortee­rstrook richting de centrumpar­king en de schoolomge­ving.
FOTO GVB Een beeld van het Kruispunt met de Mudakkers na de inrichting met een voorsortee­rstrook richting de centrumpar­king en de schoolomge­ving.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium