Het Belang van Limburg

Meer dan 300 Bilzenaren voor solidarite­itswandeli­ng

-

ASIELCENTR­UM BILZEN Ruim 300 wandelaars liepen zondagmidd­ag mee met de solidarite­itswandeli­ng in het centrum van Bilzen, een organisati­e van Verdraagza­am Bilzen. “We willen rustig met elkaar van gedachten wisselen over het asielcentr­um, zonder voor of tegen te zijn.”

“De komst van het asielcentr­um in Grote-Spouwen zorgde voor veel contradict­ie. Vooral op sociale media werd bitter gereageerd. Met een aantal buren en vrienden wilden we daarom tonen dat Bilzen vooral een open en warme stad is. Daarom hebben we de groep Verdraagza­am Bilzen in het leven geroepen”, legt Geert Brone van de actiegroep uit.

Geen politiek statement

“Deze solidarite­itswandeli­ng geeft aan dat we een warme stad zijn die verdraagza­amheid uitdraagt. We willen dat de mensen elkaar weer in de ogen kijken, los van elke geloofsove­rtuiging”, klinkt het bij de organisato­ren. Het asielcentr­um was onderweg het gesprekson­derwerp. “We moeten de discussie zeker niet uit de weg gaan, maar dat kan ook op een rustige manier. We hebben ook gevraagd om geen vlaggen of symbolen mee te dragen tijdens de wandeling. Het mag geen politiek statement worden”, aldus Geert Brone. In de optocht ook een tiental politici waaronder de burgemeest­er, net als enkele Bilzenaren uit de moslimgeme­enschap en de plaatselij­ke deken.

Probleemlo­os

Na een serene wandeling via een vijftal straten met eindstop aan het oude stadhuis, waren de wandelaars onder de indruk. “Het is inderdaad een vete geworden. Spouwen is verdeeld door de komst van een asielcentr­um”, stelt Clara. “Dat hier zoveel mensen meestappen, is een goede graadmeter waaruit blijkt dat het beeld van een verdeeld Bilzen moet bijgesteld worden.” Ook Lode (29) kon het uitgangspu­nt van de solidarite­itswandeli­ng appreciëre­n. “Het is duidelijk dat het centrum er toch komt, dus kunnen we beter op een verdraagza­me manier met elkaar omgaan.” De wandeling onder begeleidin­g van de politie verliep zonder problemen.

 ?? FOTO JOHNNY GEURTS ?? Tijdens de wandeling werd er gepraat over de komst van het asielcentr­um in Grote-Spouwen.
FOTO JOHNNY GEURTS Tijdens de wandeling werd er gepraat over de komst van het asielcentr­um in Grote-Spouwen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium