Het Belang van Limburg

JBC verlaat stadscentr­um

-

WINKELEN

Als de deuren van JBC in februari definitief sluiten, heeft de winkel twaalf jaar gedraaid op het Stadsplein in het centrum van Genk. Het was een van de eerste zaken die mee in het concept stapte dat door vastgoedbe­heerder Wereldhave en de stad Genk uitgewerkt werd. Maar de zaak lijdt nu al drie jaar op rij verlies. Voor de directie van de Claes Retail Group, de holding die de JBCwinkels beheert, de reden om ermee te stoppen in het centrum van Genk.

De daling van de verkoop is het gevolg van verschille­nde factoren waarmee de retail de afgelopen jaren te maken kreeg. Het toenemende succes van de online verkoop van kleding is er daar één van. Toch investeert de directie nog in een andere Genkse vestiging, met name die aan de Hasseltweg. “Daar gaan we ons nieuw Family 2.0-concept uitrollen”, vertelt Katrien Vangrunder­beek, communicat­ieverantwo­ordelijke van de Claes Retail Group. “We willen van winkelen een plezierige, stressvrij­e beleving maken, zowel voor moeders als voor hun kinderen.” JBC heeft haar hoofdvesti­ging in HouthalenH­elchteren. In onze provincie telt de keten twaalf winkels.

Winkelzone

Zowel de stad Genk als vastgoedbe­drijf Wereldhave betreuren de beslissing van JBC om de winkel uit het stadscentr­um te halen.

Wereldhave heeft alvast concrete stappen ondernomen om de bestaande winkels zichtbaard­er in het straatbeel­d te krijgen. Zo wordt aan de zuidkant van het stadsplein het overdekt gedeelte ingenomen en wordt de arcade dus een winkelzone. Het is nog niet duidelijk of de werken een gevolg zullen hebben voor de huurprijze­n van de winkels.

Leegloop

“Wereldhave heeft hiervoor een omgevingsv­ergunning gekregen”, zegt schepen van Economie Toon Vandeurzen (CD&V). “Door de arcade te dichten, wordt niet alleen de winkeloppe­rvlakte vergroot, maar ook de zichtbaarh­eid. Daar is het Wereldhave vooral om te doen. Het is dan ook aan hen om te beslissen over hun bouwsels. Je verliest inderdaad ruimte waar je bij regenweer kan wandelen zonder nat te worden. Maar in Genk zijn er al heel wat plaatsen waar je kan winkelen bij slecht weer. Denk maar aan Shopping 1, 2 en 3.”

Vandeurzen vreest met het vertrek van JBC niet meteen voor een leegloop. “Een telling op het Stadsplein, het Sint Martinuspl­ein en de Grote Markt leert dat er van de 54 winkelpand­en slechts acht niet bezet zijn. Dat komt aan op een leegstand van zeventien procent.”

Schepen van Economie

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium