Het Belang van Limburg

Internaat De Zandberg maakt plaats voor nieuwbouw

Het internaat De Zandberg in de Elfde Liniestraa­t in Hasselt, een van de oudste internaten van Limburg, wordt binnenkort met de grond gelijk gemaakt. De werken zullen ruim twee maanden duren. Het gebouw moet plaatsmake­n voor een nieuwbouw met 150 kamers.

-

In totaal verbleven zo’n kleine 10.000 studenten en leerlingen ooit in het internaat, goed voor 2 miljoen overnachti­ngen en 5 miljoen maaltijden. “Het zal dan ook niemand verbazen dat dit gebouw tot op de draad versleten is”, zegt algemeen directeur Carlo Gysens van scholengro­ep GO! Next, waartoe De Zandberg behoort. “De afbraakver­gunning voor het gebouw is rond. Vanaf 6 december starten de voorbereid­ende werken. De echte afbraak gaat een week later van start. Dat zal, afhankelij­k van de weersomsta­ndigheden, 60 dagen duren. Daarna is het de bedoeling dat er een nieuw internaat gebouwd wordt met 150 individuel­e kamers en de nodige recreatier­uimtes. Daarvoor lopen vandaag de onderhande­lingen met de stad en andere overheden. Het internaat wordt ook ingebed in de hele filosofie van de campus met het nodige groen eromheen.”

Mijnwerker­s

De Zandberg opende in het begin van de jaren 50, toen er een Nederlands­talige opleiding voor mijningeni­eurs kwam in de Rijks Mijnbouwsc­hool, vandaag KTA1. “Het was een van de vijf eerste internaten in ons land”, vertelt Gilbert Vannutte, de laatste beheerder van De Zandberg. “Tot dan verbleven er hoofdzakel­ijk Franstalig­e mijningeni­eurs, maar plots kwamen de leerlingen vanuit heel Vlaanderen naar Hasselt. Er waren op dat ogenblik ook klaslokale­n voorzien in het gebouw. En er was ooit zelfs een tweede gebouw in de buurt om extra volk in onder te brengen.”

“Pas in tweede instantie veranderde het doelpublie­k van het internaat van een soort hogeschool­studenten naar de leerlingen van het secundair onderwijs”, aldus Vanutte. “Het was in eerste instantie bedoeld voor leerlingen van het gemeenscha­psonderwij­s. Maar in de topjaren, toen we met 155 leerlingen haast uit onze voegen barstten, verbleven er leerlingen uit maar liefst dertien verschille­nde Hasseltse scholen. Uit het gemeenscha­psonderwij­s, maar ook uit het provincial­e en vrije net. Het internaat was lange tijd ook alleen voor jongens bestemd, maar sinds 1998 werd een gemengd publiek toegelaten. Toen deden ook de eerste meisjes hun intrede. Al die tijd had het internaat ook een eigen keuken. In 2000 werd het restaurant dan gekoppeld aan de afdeling grootkeuke­n van de naburige hotelschoo­l.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Vanaf 6 december starten de werken voor de afbraak van het internaat De Zandberg. Afhankelij­k van de weersomsta­ndigheden zullen die zo’n twee maanden in beslag nemen.
FOTO SVEN DILLEN Vanaf 6 december starten de werken voor de afbraak van het internaat De Zandberg. Afhankelij­k van de weersomsta­ndigheden zullen die zo’n twee maanden in beslag nemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium