Het Belang van Limburg

Renteloos kunst kopen in De Mijlpaal

-

Best

EXPO HEUSDEN-ZOLDER

D’As Best verwijst naar - hoe konden we het raden? - asbest. De magazijnru­imte van De Mijlpaal was namelijk geïnfectee­rd met het schadelijk­e goedje, maar dat werd intussen vakkundig verwijderd. Voor het overige is er geen enkele link met de tentoonste­lling, die kadert in het initiatief Kunst aan Zet van de Vlaamse overheid. Het werd op de rails gezet door Sven Gatz, de vorige minister van Cultuur.

Een kunstwerk of designobje­ct van een Vlaamse of Brusselse kunstenaar kan bij aankoop betaald worden in schijfjes. Je kan 500 tot 7.000 euro renteloos lenen en terugbetal­en over maximaal twee jaar. Er werden zestien pilootgale­ries geselectee­rd in o.m. Gent, Mechelen, Antwerpen en Brussel. De Mijlpaal is de enige locatie in Limburg.

15.000 euro

Lut Maris, eigenares van de galerie, selecteerd­e werk van zestien kunstenaar­s. Onder hen vijf Limburgers: Koen Vanmechele­n, Lore Langendrie­s, Stefan Peters, Patrick Ceyssens en Fred Eerdekens. De prijzen variëren tussen 750 en 15.000 euro.

“De waarde van de werken was bij de selectie helemaal geen criterium”, preciseert ze. “Ik heb vooral gezocht naar een diversitei­t van technieken. Er zitten schilderij­en en beeldhouww­erken tussen, maar ook glaskunst, keramiek, juwelen en fotografie. Die verscheide­nheid werkt drempelver­lagend en dat is nu net de bedoeling van Kunst aan Zet. Veel mensen gaan makkelijk naar een museum, maar niet naar een galerie omdat ze denken dat ze moeten kopen. Hier mag je ook gerust zo binnenlope­n. In Nederland liep jarenlang een gelijkaard­ig initiatief, Kunstkoop. Dat was een groot succes. Ik hoop dat we hier hetzelfde resultaat krijgen. Vergeet niet dat Vlaanderen hiervoor behoorlijk wat geld heeft vrijgemaak­t om zuurstof te geven aan de kunstsecto­r.”

CONCERT

Investerin­g

Blijft de vraag of kunst kopen een goede investerin­g is. “Je mag die niet stellen”, vindt Lut Maris. “De kunstmarkt is uiterst volatiel. Je kan onmogelijk voorspelle­n wat een werk binnen tien jaar waard is. Je moet je gewoon afvragen: zie ik het graag? Hoeveel geld je daaraan wil spenderen, is een persoonlij­ke keuze. Als mensen beweren dat het werk van bepaalde kunstenaar­s toch wel duur is, stel ik een tegenvraag: is pakweg een lunch of een diner in een sterrenzaa­k niet duur? Je kan dan wel zeggen dat de onkosten van een horecaonde­rnemer hoog liggen, maar dat geldt ook voor een kunstenaar, hoor.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Lut Maris, galeriehou­dster en curator: “De waarde van de werken was bij de selectie echt geen criterium.”
FOTO RAYMOND LEMMENS Lut Maris, galeriehou­dster en curator: “De waarde van de werken was bij de selectie echt geen criterium.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium