Het Belang van Limburg

Brys onder vuur na flirt met Genk

- Door Roger Cox

STVV geraakt steeds meer in nauwe schoentjes. Geen prettig gevoel in het vooruitzic­ht van de Limburgse derby. De Kanaries werden in de tweede helft op een hoopje gespeeld door een ontketend Charleroi, dat zich comfortabe­l nestelt in de top zes. Zelfs Marc Brys ontsnapt na dit verlies en zijn vrijpartij met Genk niet meer aan kritiek van de achterban. Benieuwd hoe de Japanse bazen hierop reageren.

13 op 15, amper één uitnederla­ag halfweg de reguliere competitie en mits winst op Stayen zowaar uitzicht op de tweede plaats. Het waren serieuze adelbrieve­n waarmee de Zebra’s naar Limburg waren afgereisd.

Twee keer doelkader

Op het veld kwam het ruime verschil met de nummer 11 in de klassering aanvankeli­jk nochtans niet echt uit de verf. O ja, bij de rust konden de Zebra’s absoluut het meest aanspraak maken op een voorsprong. Morioka en Ilaimahari­tra troffen immers allebei het doelkader.

Maar de thuisploeg kon daar een drietal hele en halve kansen tegenover zetten. De ploeg van Brys lust wel pap van de omschakeli­ng en zo kwam Penneteau toch onder vuur te liggen. Suzuki opende de Truiense esbattemen­ten met een kopbal op de arm van Nurio. Ref De Cremer en VAR Bert Put gaven terecht geen krimp. Zoals ze even voordien ook een val van Fall in de zestien van Sint-Truiden hadden weggewuifd. Daarna was het de beurt aan Colombatto, die infiltreer­de en een door een nerveuze Penneteau geloste bal onbesuisd naast knalde. Derde keer goede keer? Neen. Toen Garcia op links diep op de bezoekende helft doordrong, durfde Sankhon het niet aan om in de vlucht uit te halen. Gevolg: na de controle kraakte hij zijn schot.

“De hoer van Genk”

Jammer maar helaas voor de thuissuppo­rters, wat volgde in de tweede helft, was effenaf ontluister­end. In het vierde kwartier werden de Kanaries met huid en pluimen opgepeuzel­d. Liefst een handvol dikke doelkansen voetbalden de Karolinger­s bij mekaar. Als klap op de vuurpijl ging doelman Schmidt, de voorbije maanden een sterkhoude­r, bij de 0-1 van Gholizadeh de mist in. Charleroi meteen ontketend en met een magistrale lobbal speelde Morioka maatje Rezaei vrij. De 0-2 was een feit.

Zelfs Marc Brys moest het nu ontgelden bij de harde kern. “Hij is de hoer van Racing Genk”, werd zijn geflirt met de aartsvijan­d hem kwalijk genomen.

Hoofd koel houden

De STVV-coach reageerde en bracht Acolatse en De Ridder. Het bracht iets meer evenwicht. Maar er was toch een geschenk van Schmidts overbuur nodig om de hoop in de Truiense harten te doen oplaaien. Penneteau ging onder een voorzet van Garcia door, Botaka bedankte. Een prangende slotfase was het resultaat. Maar een gevleid punt zat er voor de Limburgers niet meer in. In minuut 89 knipte Rezaei het licht uit op Stayen. De puntennood wordt stilaan acuut in Sint-Truiden. Een situatie waarin iedereen best het hoofd koel houdt. Maar zal dat ook gebeuren?

Vetes opzij schuiven

Brys voelde zich na de pijnlijke nederlaag alvast niet geroepen om mea culpa te slaan. Zoals het een coach past, verdedigde hij zijn collega’s in de technische staf en zijn spelers, bij wie hij duidelijk nog over meer dan voldoende steun beschikt. Hij ging echter nog een stapje verder en klopte nogmaals op dezelfde nagel. Voor de huidige situatie zijn andere mensen verantwoor­delijk, betoogde hij.

Dit ruikt naar een voortzetti­ng van de conflictsi­tuatie, die al een tijd sluimert tussen hem en de Japanse bazen, en daar is niemand mee gediend. Hoog tijd dat alle partijen hun gezond verstand gebruiken en hun vetes opzij schuiven. Enkel door aan één en dezelfde koord te trekken, kan de club uit de impasse geraken. Er is nog niks onoverkome­lijks geschied maar het is wel vijf voor twaalf.

Nooddefens­ie tegen Genk -

Ibrahima Sankhon liep tegen Charleroi tegen een vijfde gele kaart aan. De Guineeër is dus geschorst voor de Limburgse derby. De Kanaries zullen met een heuse nooddefens­ie moeten aantreden

tegen de regerende landskampi­oen. Met Pol Garcia Tena, Samy Mmaee en Wolke Janssens is de spoeling achterin wel héél dun. Ook verdediger Jorge Texeira (dijbeen) is nog zeker zes weken out. (svc)

Schmidt: “Had eerste goal moeten stoppen” -

Daniël Schmidt had in de eerste helft nog het geluk aan zijn zijde met twee schoten tegen het doelhout, maar na de pauze slikte de Japans-Amerikaans­e doelman nog drie doelpunten. Vooral bij het eerste doelpunt zag Schmidt er niet al te best uit. “Het was geen goede prestatie van de ploeg en van mij”, erkende de Truiense doelman.

“Bij het eerste doelpunt had ik de bal makkelijk moeten stoppen, maar hij week nog licht af op Colombatto. Het was een verdiende nederlaag tegen een beter voetballen­de tegenstand­er. We verdienden ook geen punt. We moeten ons hoofd nu wel niet laten zakken.” (svc)

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Suzuki en co verbijten hun ontgoochel­ing na het laatste fluitsigna­al. De tribunes waren toen al leeg.
FOTO JEFFREY GAENS Suzuki en co verbijten hun ontgoochel­ing na het laatste fluitsigna­al. De tribunes waren toen al leeg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium