Het Belang van Limburg

Magnette naar koning terwijl Open Vld en N-VA ruziën

De meeste waarnemers gaan ervan uit dat Paul Magnette (PS) maandag van de koning nog een week extra krijgt als informateu­r. Het wordt dan uitkijken of de N-VA nog aan tafel zit. Bart Somers (Open Vld) lijkt ondertusse­n het pad te effenen naar paars-groen

- Door Dominiek Claes

Informateu­r Paul Magnette wordt maandag om 14 uur opnieuw bij de koning verwacht om verslag uit te brengen. Hij zal er een stand van zaken geven over zijn poging om een federale regering op de been te krijgen. Naar verwachtin­g zal de koning Magnette nog een vierde week de tijd geven om zijn “bouwstenen” op elkaar te krijgen.

Zoals bekend gaat Magnette niet meteen op zoek naar een toekomstig­e coalitie, maar tast hij met tien partijen de mogelijkhe­den af om een consensus te vinden rond verschille­nde thema’s: meer mensen aan het werk, sociale samenhang, strijd tegen de armoede, justitie, veiligheid, de klimaatopw­arming, migratie en de moderniser­ing van de staat. Hij noemt het zelf bouwstenen voor een nieuwe regering. De tien partijen waar hij tot nog toe mee onderhande­lde, zijn de socialiste­n, liberalen, groenen, christende­mocraten, N-VA en DéFi.

Oppositie

Paul Magnette ging er een week geleden nog van uit dat hij van de koning nog wat extra tijd krijgt. Maar of er nog veel met de N-VA zal gepraat worden, valt nog te bezien. Zaterdag liet Vlaams minister en N-VA-kopstuk Zuhal Demir in een krantenint­erview nog impliciet verstaan dat de federale oppositieb­anken voor de partij alsmaar waarschijn­lijker worden. “Als we zonder communauta­ire hervorming­en in een regering stappen, plegen we kiezersbed­rog”, zo liet Demir optekenen.

Zondag ging Vlaams minister Bart Somers (Open Vld) nog een stap verder. “Een blinde kan zien dat de N-VA naar de oppositie wil”, zei hij in het VTM Nieuws. Somers schuwde de forse woorden niet. “In de Vlaamse regering kunnen we zeer goed samenwerke­n. Maar op het federale vlak hebben zij (de N-VA) een traject en een geschieden­is van het weglopen van hun verantwoor­delijkheid. Ondertusse­n is alles moeilijk aan het worden door de onverantwo­ordelijke houding van N-VA op federaal vlak. Blijkbaar is er een onwil bij N-VA om daar verantwoor­delijkheid te nemen. Ze willen zich niet werpen voor een federale regering die de mensen en de bedrijven zo nodig hebben.” Daarmee lijkt ook Open Vld de bocht te nemen naar een paars-groene coalitie, eventueel aangevuld met een oranje vlek voor CD&V.

“Onbegrijpe­lijk”

N-VA-ondervoorz­itter Lorin Parys kaatste zondag de bal meteen terug naar Open Vld. Hij vindt het “onbegrijpe­lijk” dat de Vlaamse liberalen de onderhande­lingsposit­ie van de Vlamingen verzwakken en die van de PS versterken op zo’n cruciaal ogenblik. Het is Parys niet ontgaan dat ook federaal minister Maggie De Block (Open Vld) dit weekend in de Franstalig­e pers haar pijlen richtte op zijn partij. “Het is mij wel duidelijk dat daar iets georchestr­eerd achter zit”, aldus Parys. “Mocht Open Vld neen zeggen tegen paarsgroen, dan kan Magnette enkel voor paarsgeel kiezen”, aldus Parys. “De voorstelle­n van Magnette zijn niet goed voor de Vlamingen. Ze zetten de schulden- en uitgavenkr­aan helemaal open. Ik hoop dat we vanaf morgen terug met Open Vld kunnen onderhande­len over een federaal regeerakko­ord in het verlengde van het Vlaamse”, besluit hij.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Bart Somers (Open Vld) schuwde zondag de harde woorden richting N-VA niet.
FOTO PHOTO NEWS Bart Somers (Open Vld) schuwde zondag de harde woorden richting N-VA niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium