Het Belang van Limburg

Iedereen betaalt mee aan pyloontaks van Heusden-Zolder

POLITIEK LIMBURG

- Door Zahra Boufker

Vanaf 2020 zal het gemeentebe­stuur van Heusden-Zolder een belasting innen op pylonen of masten hoger dan 20 meter. Netwerkbeh­eerder Elia betreurt de beslissing van de gemeente.

Heusden-Zolder voert in 2020 een belasting op ‘dragende verticale constructi­es’ in. Concreet gaat het om pylonen en masten van 20 meter of hoger. De gemeente zal dus een factuur sturen naar Elia, de beheerder van de hoogspanni­ngslijnen, maar ook naar telecomope­ratoren Proximus en Telenet. De zendmasten van de hulpdienst­en en de windmolens genieten een vrijstelli­ng. Heusden-Zolder zal 3.000 euro per pyloon of mast heffen. Netbeheerd­er Elia betreurt de beslissing van het gemeentebe­stuur. “De gemeente heeft het recht om de belasting in te voeren, daarom zullen wij ook niet in beroep gaan”, zegt Marleen Vanhecke, woordvoerd­er bij Elia. “Dit is een grote meerkost voor ons bedrijf. Die extra kosten zullen we uiteindeli­jk moeten doorrekene­n aan de consumente­n.” Elia heeft 78 hoogspanni­ngsmasten op het grondgebie­d van Heusden-Zolder staan en zal dus vanaf 2020 jaarlijks 234.000 euro moeten ophoesten.

Verdoken belasting?

Heusden-Zolder is niet de enige Limburgse gemeente deze belasting int. Eerder hebben ook Voeren (2013), Wellen (2013), Maaseik (2015) en Maasmechel­en (2016) zo’n belasting ingevoerd. “In Vlaanderen gaat het om 50 gemeenten die deze belasting innen”, verduideli­jkt Vanhecke. “Gemiddeld bedraagt die belasting 2.400 euro per hoogspanni­ngsmast. In Limburg is de stad Maaseik koploper, zij rekenen 5.000 euro per mast aan. Voor de 50 Vlaamse gemeenten samen bedraagt de totale belasting 4,7 miljoen euro.”Als Elia die extra kosten doorrekent aan de consument, dan betalen met andere woorden alle Belgen via hun elektricit­eitsfactuu­r mee aan de belasting die in vijftig gemeenten wordt geïnd. Opmerkelij­k, als je weet dat die Belgische gemeenten via de verankerin­gsholding Publi-T vandaag 45 procent van de aandelen van Elia bezit en dus elk jaar ook een dividend krijgt uitgekeerd.

Te weinig ademruimte

De gemeente benadrukt dat ze Elia niet viseert. “Wij zijn niet de enige gemeente die wanhopig op zoek gaan naar inkomsten”, benadrukt schepen van Financiën Isabelle Thielemans (CD&V). “De regering voorziet geen alternatie­ven nadat ze bijvoorbee­ld sociale subsidies intrekt op armoedepro­jecten die hun doel hebben bewezen. Wij zijn dan genoodzaak­t om die projectsub­sidies op een andere manier te financiere­n. Misschien moet de regering nadenken over dit gegeven en de gemeenten helpen bij hun zoektocht.”

 ?? FOTO ZB ??
FOTO ZB

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium