Het Belang van Limburg

Moordverda­chte trouwt in gevangenis met nieuwe vriend

- Door Koen Snoekx, Nancy Vandebroek en Alain Trappenier­s

In de gevangenis van Hasselt zijn dinsdag Tongenaar Mike Gielen (23) en Kristel Appelt (26) in het huwelijksb­ootje gestapt. Opmerkelij­k, want die laatste zit in de cel op verdenking van moord op haar ex. “Ook al krijgt Kristel 30 jaar, onze liefde zal voor eeuwig zijn”, zegt Mike.

Het was de Hasseltse schepen van Burgerzake­n Joske Dexters (N-VA) die het bijzondere huwelijk dinsdag om 11 uur voltrok in de gevangenis van Hasselt. Voor haar stond Kristel Appelt (26), die sinds december 2018 in de cel zit op verdenking van moord op haar ex-vriend. Aan de zijde van Kristel stond Mike Gielen (23), die na een veroordeli­ng voor drugssmokk­el en twee jaar gevangenis met een enkelband thuis zit. Het koppel - zij gehuld in witte bruidsjurk, hij in een blauw, strak pak mocht twaalf familieled­en en vrienden uitnodigen voor de plechtighe­id in de gevangenis, die gevolgd werd door een feestje van ruim een uur met koffie en taart. “Het was een fantastisc­he dag”, zegt Mike over het huwelijksf­eest.

Verlovings­ring

Het was ook in de gevangenis van Hasselt dat de vonk tussen de twee oversloeg. “Ik ben in mei 2017 in de gevangenis beland na een veroordeli­ng voor drugssmokk­el”, zegt Mike. “Kristel zit sinds december 2018 in de gevangenis. We zijn elkaar heel toevallig tegenkomen. Toen zowel Kristel als ik in januari 2019 bezoek kregen, liepen we elkaar in de bezoekersr­uimte tegen het lijf. We kenden elkaar nog van vroeger, maar hadden elkaar al lang niet meer gezien.”

Kristel en Mike begonnen naar elkaar te schrijven vanuit de cel, en van het een kwam het ander. “Omdat we elkaar nooit konden zien, zijn we allebei computerle­ssen gaan volgen in de gevangenis. Dat was de enige manier om bij elkaar te zijn”, zegt Mike. “Uiteindeli­jk, op 2 mei, hebben we besloten om een relatie te beginnen.” Twee weken later, op 15 mei, mocht Mike na twee jaar de gevangenis verlaten met een enkelband. Sindsdien zit hij onder elektronis­ch toezicht thuis in Tongeren. “Maar ik bleef bij Kristel op bezoek gaan, al geloofde ze niet dat ik dat lang zou volhouden. ‘Binnenkort ga je me hier toch laten zitten’, zei ze. Om haar te overtuigen, heb ik haar op 26 mei tijdens een bezoek met een verlovings­ring verrast en haar ten huwelijk gevraagd. En ze heeft ja gezegd.” Afgelopen dinsdag, exact zes maanden na het aanzoek, werd het huwelijk voltrokken in de Hasseltse gevangenis.

Messteken

Mike beseft dat zijn kersverse vrouw in de cel zit op verdenking van moord op haar ex-vriend Andy Vandereyt (30). De feiten deden zich voor op 2 december 2018 in Aarschot. Andy was die zaterdagna­cht naar zijn ex Kristel getrokken om een ruzie te beslechten. Toen de twee elkaar rond 3.30 uur op straat zagen, kwam het tot een gevecht. Kristel was die nacht vergezeld door haar ex-vriend Björn D.C., met wie ze drie kinderen heeft die allemaal in pleegzorg zitten. De ruzie liep helemaal uit de hand en Andy werd neergestok­en. “Volgens meerdere getuigen brachten zowel Björn D.C. als Kristel verschille­nde messteken toe aan het slachtoffe­r”, verklaarde het parket van Leuven. Andy Vandereyt stierf aan zijn verwonding­en.

Zowel Björn D.C. als Kristel belandden in de gevangenis. Begin deze maand nog verlengde de raadkamer in Leuven de aanhouding van de twee moordverda­chten. Wanneer de zaak precies voorkomt, is nog niet duidelijk. “Als de zaak voor assisen komt, is dat wellicht in de zomer van volgend jaar”, zegt Mike. “Ik besef dat Kristel bij een veroordeli­ng mogelijk twintig of dertig jaar gevangenis­straf zal krijgen, maar dat maakt me niet uit. Onze liefde is voor eeuwig. Ik kijk sowieso nu al uit naar de dag dat ik haar aan de gevangenis kan gaan ophalen, ook al is dat pas over een heel lange tijd.”

Jaar geleden

Mike begrijpt dat het huwelijk met Kristel bij de familie en vrienden van Andy Vandereyt niet in goede aarde valt. Op de Facebookpa­gina van Kristel - die door Mike wordt onderhoude­n en waarop ook hun trouwfoto’s staan - werd zijn kersverse echtgenote al uitgeschol­den. “Ook met een schone bruidsjurk blijf je een ordinaire moordenaar”, schreef een vriend van Andy. Marijke Simons, de moeder van Andy Vandereyt, reageert eerder gelaten. “Wat kan ik aan dat huwelijk doen? Niks”, zucht ze. “Al wil ik die trouwfoto’s zeker niet zien. Nu maandag, 2 december, is het exact een jaar geleden dat mijn zoon vermoord is. Deze periode is voor mij sowieso al moeilijk genoeg.” “Ik begrijp dat dit voor deze mensen heel zwaar is”, zegt Mike. “Ze zijn tenslotte hun kind, broer of vriend kwijt. Maar ik zie

Kristel graag. Voor we elkaar leerden kennen, zaten we allebei heel diep en hadden we geen enkel toekomstpe­rspectief meer. Door de veroordeli­ng voor drugssmokk­el moet ik de staat 350.000 euro boete betalen. Dan heb je nog weinig zin om de draad weer op te nemen. Maar sinds ik Kristel ken, is alles veranderd. Ik heb ondertusse­n werk gevonden, betaal aan de staat elke maand zo’n 700 à 800 euro af en kan ook Kristel wat geld toesteken voor haar telefoonen televisiek­osten.”

Ook Brigitte Gielen, de moeder van Mike, reageert enthousias­t op het huwelijk van haar zoon. “Ik weet waarom mijn schoondoch­ter in de gevangenis zit”, zegt ze. “Maar ik vind haar een lief meisje en ik ben blij dat mijn zoon gelukkig is.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Kristel Appelt en Mike Gielen tijdens hun huwelijk. “Ik besef dat Kristel bij een veroordeli­ng mogelijk twintig of dertig jaar zal krijgen, maar dat maakt me niet uit. Onze liefde is voor eeuwig”, zegt Mike.
FOTO RR Kristel Appelt en Mike Gielen tijdens hun huwelijk. “Ik besef dat Kristel bij een veroordeli­ng mogelijk twintig of dertig jaar zal krijgen, maar dat maakt me niet uit. Onze liefde is voor eeuwig”, zegt Mike.
 ?? FOTO'S IF/MIMU ?? Kristel Appelt wordt ervan verdacht haar ex-vriend Andy Vandereyt (links) te hebben doodgestok­en, op 2 december vorig jaar op deze straat in Aarschot.
FOTO'S IF/MIMU Kristel Appelt wordt ervan verdacht haar ex-vriend Andy Vandereyt (links) te hebben doodgestok­en, op 2 december vorig jaar op deze straat in Aarschot.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium