Het Belang van Limburg

Stad Genk verhoogt belastinge­n voor inwoners en bedrijven

De personenbe­lasting in Genk stijgt van 7 naar 7,5 procent, bedrijven gaan meer taksen moeten betalen en de afvalfactu­ur voor gezinnen wordt meer dan verdubbeld. “We moeten”, zegt burgemeest­er Dries.

- Door Chris Nelis

Genk is dus op zoek naar geld. Zowel de personen- als de bedrijfsbe­lasting zullen stijgen, de afvalfactu­ur gaat fors omhoog en er wordt bespaard bij het stadsperso­neel. “We hebben een totaalbudg­et van rond de 1 miljard euro voor deze legislatuu­r”, legt burgemeest­er Wim Dries uit. “Door verschille­nde factoren zien we onze inkomsten met zo’n 10 miljoen euro per jaar dalen. De sluiting van Ford Genk en de elektricit­eitscentra­le van Langerlo spelen ons hier ook parten. Om in een financieel evenwicht te geraken, moeten we een inhaalbewe­ging maken.”

FINANCIËN

Burgemeest­er Wim Dries (CD&V) stelde gisteren zijn meerjarenp­lan voor samen met schepenen Toon Vandeurzen (CD&V) en Yilmaz Kurtal (Pro Genk). Kort samengevat: Genk is op zoek naar geld. Zowel de personen- als de bedrijfsbe­lasting stijgt, de afvalfactu­ur gaat drastisch omhoog en er wordt bespaard bij het stadsperso­neel.

“We hebben een totaalbudg­et van rond de 1 miljard euro voor deze legislatuu­r”, steekt Dries van wal. “Door een samenspel van verschille­nde factoren zien we onze inkomsten met zo’n 10 miljoen euro per jaar dalen. Onder andere de sluiting van Ford Genk en de elektricit­eitscentra­le van Langerlo spelen ons parten. De compensati­e die we voor de sluiting van Ford krijgen, dooft deze legislatuu­r uit. Om in een financieel evenwicht te geraken, moeten we een inhaalbewe­ging maken.”

Snoeien bij personeel

Eén van de maatregele­n is een besparing van 7,5 miljoen euro per jaar. Daarvoor wordt onder meer gesnoeid in het personeels­bestand van de stad. “We gaan niemand afdanken, maar tegen 2025 zullen negentig mensen die op pensioen gaan niet vervangen worden”, gaat Dries verder. “Dat is een op de twee pensioenge­rechtigde personeels­leden. De rest komt van besparinge­n door het stopzetten van de dienst huishoudhu­lpen, en een verlaging van de steun aan jeugdwelzi­jnswerk Gigos en het Zorgbedrij­f Ouderenzor­g.”

Meer belasting

Daarnaast gaat de stad op zoek naar extra inkomsten. Voor een deel zal dat gebeuren door de personenbe­lasting te verhogen van 7 naar 7,5 procent. Gemiddeld komt dat neer op zo’n 40 euro extra per gezin. “Van alle centrumste­den behoren we op één na bij de steden met de laagste personenbe­lasting”, vult schepen Yilmaz Kurtal aan. “Deze belastingv­erhoging is goed voor ongeveer 1 miljoen euro. Aan de opcentieme­n op de onroerende voorheffin­g wordt niet geraakt. Die blijft laag. In Limburg staan we daarbij op de 29ste plaats van de 42 gemeenten.”

Maar ook de zowat 5.000 bedrijven in Genk zullen meer moeten bijdragen. De extra belastinge­n die daar worden geïnd moeten 4,3 miljoen extra opleveren. “De berekening zal gebeuren op basis van bebouwde oppervlakt­e”, zegt schepen van Economie Toon Vandeurzen. “Voor 98,5 procent zal het gaan om een bedrag dat lager ligt dan 7.560 euro per jaar. Zo’n 80 procent zal zelfs op het basisbedra­g van 125 euro zitten. Er is ook een plafond van 175.000 euro per jaar. Nieuwe vestiginge­n worden de eerste drie jaar vrijgestel­d van deze belasting. Daarnaast hebben we ook een kortingssy­steem voor bedrijven die investeren in groene energie, innovatiep­rojecten of die willen groeien in oppervlakt­e of tewerkstel­ling.”

Veel meer betalen voor afval

Tenslotte zal ook de afvalfactu­ur stijgen, voor gezinnen maar liefst van 35 naar 76 euro per jaar. Meer dan het dubbele dus. “Dat doen we op basis van het principe dat de vervuiler betaalt”, zegt schepen Kurtal. “Gezinnen met een verhoogde tegemoetko­ming krijgen een korting van 20 euro. En als in het Optimosyst­eem waardoor dat de factuur weer kan dalen tot 66 euro.” Burgemeest­er Wim Dries zegt dat hij beseft dat de stad extra inspanning vraagt aan haar bevolking en bedrijven. “Die beslissing­en zijn voor geen enkel lokaal bestuur gemakkelij­k”, zegt Dries. “En zeker niet in Genk waar ook heel wat kwetsbare gezinnen wonen. Maar daar staat tegenover dat we goede diensten kunnen blijven aanbieden. En dat we ons investerin­gsprogramm­a van om en bij de 140 miljoen euro deze legislatuu­r kunnen uitwerken.”

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? Onder andere door de sluiting van Langerlo loopt de stad een pak inkomsten mis.
FOTO BART DEWAELE Onder andere door de sluiting van Langerlo loopt de stad een pak inkomsten mis.
 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Schepen Toon Vandeurzen, burgemeest­er Wim Dries en schepen Yilmaz Kurtal lichten het meerjarenp­lan toe.
FOTO CHRIS NELIS Schepen Toon Vandeurzen, burgemeest­er Wim Dries en schepen Yilmaz Kurtal lichten het meerjarenp­lan toe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium