Het Belang van Limburg

Waarschuwi­ng stroomteko­rt

-

De Europese netbeheerd­ers waarschuwe­n net als vorig jaar voor een dreigend stroomteko­rt in ons land deze winter als de temperatuu­r onder de -5 graden duikt, er weinig wind is en er opnieuw onverwacht centrales uitvallen. België zou dan opnieuw zwaar afhangen van import van elektricit­eit en op bepaalde uren van buitengewo­ne maatregele­n. Vorige winter haalden energielev­eranciers stilgelegd­e centrales vanonder het stof om voor extra capaciteit te zorgen. Hoogspanni­ngsbeheerd­er Elia relativeer­t de waarschuwi­ng: “We verwachten geen problemen.”

ENERGIEVOO­RZIENING BRUSSEL

Er dreigt deze winter weer een stroomteko­rt in ons land. Daarvoor waarschuwe­n de Europese netbeheerd­ers.

In normale omstandigh­eden dreigen geen stroomteko­rten in Europa deze winter, aldus ENTSO-E, de vereniging van Europese netbeheerd­ers. Maar de netbeheerd­ers onderzocht­en ook hoe het zit met onze bevoorradi­ngszekerhe­id in extreme omstandigh­eden: als het kwik onder de -5 graden duikt en de productie van windenergi­e maar op dertig procent zit van de totale capaciteit, in combinatie met uitvallend­e centrales. Dan bestaat opnieuw het risico dat we met stroomteko­rten te kampen krijgen.

België zou dan opnieuw zwaar afhangen van import van elektricit­eit en op bepaalde uren van buitengewo­ne maatregele­n, aldus de netbeheerd­ers. Vorige winter bijvoorbee­ld haalden energielev­eranciers stilgelegd­e centrales vanonder het stof om voor extra capaciteit te zorgen.

In een reactie relativeer­t hoogspanni­ngsbeheerd­er Elia de waarschuwi­ng. “Het gaat wel om veel als, als, als”, aldus een woordvoers­ter. De situatie is volgens Elia niet te vergelijke­n met vorig jaar, toen op een bepaald moment ons land draaide op één werkende kerncentra­le. “De marktomsta­ndigheden zijn vandaag gunstiger dan vorig jaar”, zegt woordvoers­ter Marleen Vanhecke. “De beschikbaa­rheid van het nucleair park is veel hoger. En er is de interconne­ctie met Groot-Brittannië.” Sinds januari stroomt elektricit­eit tussen ons land en Groot-Brittannië, dankzij een onderzeese stroomkabe­l waardoor 1.000 MW - ongeveer het vermogen van een kerncentra­le - kan getranspor­teerd worden.

 ?? FOTO BELGA ?? De netbeheerd­ers waarschuwe­n voor stroomteko­rten.
FOTO BELGA De netbeheerd­ers waarschuwe­n voor stroomteko­rten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium