Het Belang van Limburg

Albanees in cel voor wietteelt en poging tot doodslag op politieage­nt

De 36-jarige Albanees die dinsdag op de politie schoot tijdens een Cleanhouse-actie, is aangehoude­n voor poging tot doodslag. Hij zou hebben ingestaan voor de bewaking van de wietplanta­ge aan de Kempensewe­g in Zutendaal.

- CLEANHOUSE ZUTENDAAL Door Nancy Vandebroek

De Albanees verbleef nog maar twee maanden in ons land. Hij zou naar Zutendaal zijn getrokken in opdracht van landgenote­n die in Schaarbeek officieel zijn ingeschrev­en en het pand in Zutendaal huurden.

De Albanees moest de plantage in de woonst aan de Kempensewe­g bewaken en zou daarvoor ook een wapen hebben gekregen. Met dat wapen zou hij dinsdagoch­tend hebben geschoten toen agenten van politie Carma het pand betraden. “Mijn cliënt dacht aan een overval of een ripdeal,” zegt zijn advocaat Vanessa Penniger. “Hij schoot in de richting van de muur, niet op de agenten.” De afgevuurde kogel ketste af op de muur en miste op een haar de agent die naar binnen wilde gaan. De Albanees werd ingerekend, net als zijn vriendin die pas maandagavo­nd in Zutendaal was toegekomen. Zij werd na verhoor vrijgelate­n.

Onderzoek

Albanese bendes lijken steeds meer ingeschake­ld te worden bij de uitbating en bewaking van de wietplanta­ges in Belgisch- en Nederlands-Limburg. Op dit ogenblik loopt er in onze provincie nog een groot onderzoek waarbij al verschille­nde wietplanta­ges zijn ontdekt, onder meer in Bree. Op deze plantages werden steevast Albanezen ingezet. En in mei van dit jaar werd in Nederlands-Limburg nog een netwerk blootgeleg­d met in totaal 90 drugspande­n. Verspreid over vijftien kwekerijen troffen de speurders 12.000 wietplante­n aan, 25 kilo gedroogde henneptopp­en en voor 140.000 euro cash geld. Bijna overal stonden Albanezen aan het hoofd van de wietteelt. Daarbij werd gebruikgem­aakt van woningen die via valse identiteit­spapieren werden gehuurd.

Voor hun criminele activiteit­en doen Albanezen die in ons land of in Nederland al een verblijfsv­ergunning hebben, een beroep op landgenote­n die ze laten overkomen om hier te ‘werken’. Eens in ons land worden ze uitgestuur­d om inbraken of overvallen te plegen, of worden ze ingezet in de wietteelt.

 ??  ??
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? De Albanees die dinsdag een schot afvuurde toen agenten van politie Carma het pand aan de Kempensewe­g betraden, is aangehoude­n voor poging tot doodslag. Hij zou hebben ingestaan voor de bewaking van de plantage.
FOTO TOM PALMAERS De Albanees die dinsdag een schot afvuurde toen agenten van politie Carma het pand aan de Kempensewe­g betraden, is aangehoude­n voor poging tot doodslag. Hij zou hebben ingestaan voor de bewaking van de plantage.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium