Het Belang van Limburg

Asielcentr­um Parelstran­d nog niet dicht in december

“De Block laat zich niet vastpinnen op een nieuwe sluitingsd­atum. Maar Lommel zal als eerste sluiten als het aantal centra wordt afgebouwd” Peter Vanderkrie­ken Het Lommelse asielcentr­um Parelstran­d sluit niet eind december zoals eerder gepland. “Voorlo

- Door Geert Van Baelen

Op 21 december 2018 opende Parelstran­d voor de tweede keer de deuren voor vluchtelin­gen, nadat het ook in 2016 al dienst deed als asielcentr­um. Tot maart 2019, werd toen gezegd.

Tot het zover was. Maart werd augustus, augustus werd december, en december wordt nu… “Voorlopig wordt geen nieuwe sluitingsd­atum vooropgest­eld”, gaf schepen Peter Vanderkrie­ken (CD&V) aan de gemeentera­ad toe na een onderhoud met minister Maggie De Block (Open Vld). Mede door de situatie in Bilzen, waar de opening van het asielcentr­um werd uitgesteld nadat er brand werd gesticht in het gebouw, zal Lommel vluchtelin­gen blijven opvangen. “Minister De Block heeft ons dat bevestigd tijdens een onderhoud eind oktober. Ze laat zich ook niet vastpinnen op een nieuwe sluitingsd­atum. Maar omdat Lommel het grootste en dus ook duurste asielcentr­um is om uit te baten, zal het als eerste sluiten vanaf het moment dat het aantal centra wordt afgebouwd.”

Bij Fedasil kunnen ze niet officieel bevestigen dat Lommel langer openblijft. “Dat is een piste, maar er is nog geen budgettair akkoord.”

Bilzen zaait onrust

“De gebeurteni­ssen in Bilzen hebben natuurlijk voor onrust gezorgd bij iedereen die zich inzet voor de opvang van asielzoeke­rs”, antwoordde Vanderkrie­ken nog toen oppositier­aadslid Walter Cremers (sp.a) peilde naar een stand van zaken van Parelstran­d. “Dit terwijl er in heel Europa een toename van asielzoeke­rs is, vooral jongeren die zonder gezin of familie onderweg zijn. Het maakt dat er nog steeds nieuwe centra geopend moeten worden.” Cremers wou ook weten welke afspraken werden gemaakt tijdens een overleg tussen de stad, Fedasil en de inwoners van aanpalende straten. “Het busvervoer van jongeren uit het Parelstran­d naar de scholen kwam ter sprake”, stelde de schepen. “Vanaf 1 januari komt er een extra schoolbus om jongeren naar de secundaire scholen te brengen, zoals dat nu al het geval is voor lagere schoolkind­eren. Het is de best mogelijk oplossing, maar ik voel me niet echt goed bij het gegeven van aparte bussen voor een bepaalde groep mensen.”

Fluovestje­s

Vrijwillig­ers van het asielcentr­um hadden ook aangegeven dat verkeersve­iligheid een aandachtsp­unt blijft. “Heel wat asielzoeke­rs zijn ’s avonds niet zichtbaar genoeg. Daarom hebben we samen met Fedasil gezorgd voor extra fietsverli­chting en fluovestje­s. Ook zullen er extra verkeersle­ssen worden voorzien.”

Enkele buurtbewon­ers zouden tenslotte graag hebben dat de ingang van het asielcentr­um verlegd zou worden naar de hoofdingan­g van het vakantiepa­rk aan de Luikerstee­nweg. Daar overleggen Fedasil en parkeigena­ar Oostappen nog over.

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Het asielcentr­um in vakantiepa­rk Parelstran­d wordt uitgebaat door Fedasil. Hoe lang nog, daar kan minister Maggie De Block op dit moment geen antwoord op geven.
FOTO DICK DEMEY Het asielcentr­um in vakantiepa­rk Parelstran­d wordt uitgebaat door Fedasil. Hoe lang nog, daar kan minister Maggie De Block op dit moment geen antwoord op geven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium