Het Belang van Limburg

Laagste loonindexe­ring in vijf jaar: +0,80 procent

- Door Kristof Simoens

In januari worden de lonen van ruim 450.000 bedienden in de privésecto­r aangepast aan de evolutie van de levensduur­te. Volgens HR-dienstverl­ener Acerta komt er maar 0,80 procent bij, de kleinste indexaanpa­ssing in vijf jaar tijd.

Van een koude douche gesproken: zagen de bedienden in de privésecto­r (die van het ‘paritair comité 200’) hun loon begin dit jaar nog stijgen met 1,83 procent, dan komt er in januari 2020 amper 0,80 procent bij. Al klinkt dat erger dan het is, zo stelt Dirk Wijns, directeur Acerta Consult. “Want eigenlijk is een loonindexe­ring geen ‘opslag’ maar gewoon een aanpassing van de lonen aan de levensduur­te. Voor de werkgever daarentege­n betekent het wel een meerkost. Ons land is daarmee trouwens uniek in de wereld: nergens anders zijn de lonen gekoppeld aan de inflatie.”

Toch blijft het een opvallende daling. In 2015 en 2016 moesten we tevreden zijn met een beperkte stijging van respectiev­elijk 0,03 en 0,43 procent omdat de overheid bij wet de toepassing van het indexering­ssysteem had opgeschort. In 2017 kwam er 1,13 procent bij en in 2018 zelfs 2,17 procent. Dit jaar was het al iets minder (+1,83 procent) en volgens de berekening­en van Acerta wordt het in januari 2020 dus nog wat minder: +0,80 procent. “Al wil ik daar meteen aan toevoegen dat de inflatie van de consumptie­prijzen op jaarbasis slechts 0,70 procent zal bedragen. Dus eigenlijk stijgen de lonen ietsje meer dan de levensduur­te”, zegt Dirk Wijns.

Bonussen

Toch is het geen bedrijfsge­heim dat werkgevers meestal rekening houden met een gemiddelde stijging van hun totale loonkost met 2,5 à 3 procent per jaar. Dan maar je stoute schoenen aantrekken en bij de baas gaan aankloppen voor dat welverdien­de hogere loon? “Je mag toch niet vergeten dat een groot deel van die stijging wordt opgesoupee­rd door baremieke verhoginge­n op basis van anciënnite­it. Ook de bonussen die bedrijven inzetten om goede medewerker­s financieel aan zich te binden, komen uit dat potje”, zegt Dirk Wijns. “Voor pure individuel­e loonsverho­gingen vrees ik dat er weinig tot niets zal overblijve­n, ook al omdat de wetgever heeft bepaald hoeveel de individuel­e lonen maximaal mogen stijgen. En dat is met 1,1 procent over de periode 2019 en 2020 samen, exclusief loonindexe­ring. Wat blijft er dan nog over?”

Maar misschien kan je wel iets anders losweken. “Loon is al lang niet meer de belangrijk­ste motivator opdat een werknemer zich zou engageren tegenover de werkgever. Denk aan opleiding, vakantie, mobiliteit­sopties, tijd- en plaatsonaf­hankelijk werken, … Geef de werknemer inspraak in de te maken keuzes en je komt tot een motiverend verlonings­pakket”, besluit de arbeidsmar­ktspeciali­st.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium