Het Belang van Limburg

Von der Leyen start met goed gevulde agenda

- Reacties: dekern@hbvl.be Marc Van de Weyer

Zo zuinig als het Europees Parlement haarzelf zijn vertrouwen gaf, zo gul omarmde het gisteren de nieuwe Commissie van Ursula von der Leyen. De nieuwe voorzitste­r begint haar taak met een maand vertraging nadat ze drie kandidaat-commissari­ssen zag sneuvelen, mede als gevolg van afrekening­en tussen de grote politieke families. Gisteren stonden de drie grote fracties echter als een blok achter het nieuwe team.

Ursula von der Leyen ontvouwde dan ook grote plannen. Zo moet Europa de ambitie hebben een geopolitie­ke rol van betekenis te spelen en dus meer de taal van de macht spreken. Het moet zijn ‘Europese levenswijz­e’ actief gaan bevorderen (het werkwoord ‘beschermen’ waarvan eerder sprake, was niet meer te horen) - wat dat dan ook concreet betekent. Het moet de digitale concurrent­ie aangaan met de Verenigde Staten en China. Het moet vooral voorop lopen in de strijd tegen de klimaatver­andering.

Voor deze en andere ‘transforme­rende’ plannen - vooral voor de ‘green deal’ - zijn miljarden nodig. De allereerst­e opgave van Von der Leyen bestaat er dan ook uit de financieri­ng van haar ambities zeker te stellen. Lidstaten die met het oog op de nieuwe meerjarenb­egroting al op de rem gingen staan, kregen gisteren te horen dat die meer is dan een ‘boekhoudku­ndige oefening’.

De nieuwe begroting moet het, zo goed als zeker, zonder de Britse bijdrage stellen. Het is één van de moeilijkhe­den waarmee het vertrek van het Verenigd Koninkrijk Von der Leyen confrontee­rt. De voorbije jaren werd de realiteit van de Brexit telkens weggeschov­en door de besluitelo­osheid aan de andere kant van het Kanaal. Als de peilingen kloppen, kan Boris Johnson daar over een paar weken een eind aan maken. En leidt Von der Leyen volgend jaar de eerste Commissie die een amputatie van de Unie moet verwerken. De Duitse voorzitste­r hield gisteren een deel van haar speech in het Engels - al decennia de facto werktaal van de Europese instelling­en. De lidstaat die deze wereldtaal in de Unie bracht, is er straks echter niet meer bij. Wat daar de gevolgen van zijn, is nog niet te overzien.

Eén gevolg is wel al bekend. Boris Johnson weigerde een tijdelijke commissari­s naar Brussel te sturen. De weigering heeft tot gevolg dat de nieuwe Commissie zolang het Verenigd Koninkrijk nog in de EU zit, niet volledig is. Onduidelij­k is wat de concrete gevolgen daarvan zijn voor de rechtsgeld­igheid van de beslissing­en die deze Commissie in haar eerste maanden neemt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium