Het Belang van Limburg

Dat hij criminelen liquideerd­e voor geld, profession­eel pijnloos, zonder gewetensla­st. “Ik liquideer criminelen”

-

puzzelstuk­ken: advocate Sandra C. die hen tipte, het DNA van Ronge dat bij Hilmi was gevonden, de partners in crime die de twee sinds augustus 2012 vormden, de vele wissels van gsm, de brutale home invasion bij Vilain XIIII tien dagen voor de moord,van Geene die verklaart dat Ronge de plaats van iemand zou innemen om coke-containers leeg te maken, de twee die criminele feiten beramen en plegen voor en na de dood van Hilmi, de moord op Patrick Brouns die ze moesten afpersen enkele weken eerder,...

En dan waren er nog die andere vier stukjes: “Geen van beiden wordt genoemd door de anonieme ooggetuige. Er is geen link met de kleine donkerblau­we auto die de getuige zag. Beiden ontkennen elke betrokkenh­eid in de moord. Er zijn geen sporen gevonden van Brian en Ronge verschaft een uitleg voor zijn DNA op het hoeslaken in de slaapkamer van Hilmi”, somde Kun op.

Schooltas

En die uitleg was: Ronge verkocht naar eigen zeggen wapens aan Hilmi. Als er bezoek was, werden die op kwaliteit beoordeeld in de slaapkamer. “Maar niemand van de kennissen van Gedik heeft ooit Ronge aan het huis gezien”, getuigde de gerechteli­jke politie. Op z’n minst origineel was ook het traject dat wapenhande­laar Ronge aflegde met zijn koopwaar. “Hij kocht ze in Spijkeniss­e en verkocht ze dan in Maasmechel­en”, aldus de fgp. De rit naar Nederland werd ingezet met de auto, bij de stiefvader van Brian in Kinrooi werden de wapens dan in de loods verstopt. Waarop Ronge naar Maasmechel­en reed om te kijken of Gedik thuis was. Was dat het geval, karde hij terug naar de loods om de wapens weer op te halen. Vanuit Kinrooi ging het met De Lijn naar Maaseik, dan een volgende bus naar de Pauwengraa­f in Maasmechel­en. Om nog 3,4 kilometer te voet te doen naar de Jozef Smeetslaan waar Gedik woonde. “Vreemd”, vond voorzitter Liesens: waarom reed hij niet gewoon van Kinrooi naar het centrum van Maasmechel­en? Daar kon hij de wagen toch ook even discreet stallen? “Als ik dat had gedaan, had ik nooit 1,5 jaar handel kunnen drijven. Ik was toen nog een jonge twintiger en ging gewoon met een schooltas op de bus. Samen met de scholieren. Om zo min mogelijk op te vallen.” Meester Vanmechele­n voor van Geene: “Is het echt geloofwaar­dig dat u met een kalasjniko­v in een schooltasj­e of rugzak op de bus stapte?” Ronge: “Ik heb nooit gesproken over kalasjniko­vs, ik handelde in handvuurwa­pens.”

Leugendete­ctor

De jonge dertiger leek de bui te voelen hangen, want opeens kwam er het voorstel om nog aan de leugendete­ctor te gaan. “Neen, ik heb dat nooit geweigerd. Ik wou het alleen in de gevangenis doen”, repliceerd­e hij, toen hem voor de voeten werd geworpen dat hij het eerder niet wilde. Bij Ronge lijkt dat een wederkeren­d verhaal: alles volgens zijn termen. Zoals Shane ook aangaf dat hij de opdrachtge­ver van de moord alleen zou verklikken als hij naar een andere gevangenis mocht: “Ik heb u mijn voorwaarde­n gezegd. Als u mij daarin niet tegemoet kan komen, kan ik u niets zeggen.”

Maar de leugendete­ctor wil hij nu wel. “Ik heb hier veel gezien en gehoord, waardoor ik slecht word afgeschild­erd. Ik heb het niet gedaan.” Aanklager Boyen was niet zomaar overtuigd dat het kon, gezien er psychopath­ische trekjes gesignalee­rd waren in zijn psychiatri­sch verslag. Vandaag komt de polygraaf-expert om de knoop door te hakken. Nog 90 getuigen worden daarna verwacht. Het is vooral uitkijken naar de stiefvader en moeder van Brian, die tijdens een telefoonta­p ook ongewone uitspraken deden. Mama Pascalle: “Wij hebben toch niemand gezegd dat ze gruweldade­n moeten gaan doen...”

Stiefpapa C.: “Als ze dat gedaan hebben, moeten ze ervoor opdraaien.”

Partners in crime waren Shane en Brian geworden om iemand af te persen die C. die nog geld schuldig was. Dat was niet doorgegaan. Wel was een vroegere vriend van C. enkele weken voor Hilmi ook vermoord teruggevon­den in Bree. “C. wilde dat we die ook gingen afpersen”, zei Ronge. Onzin, volgens van Geene en stiefpapa C.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Donderdag zal een expert moeten uitmaken of Shane Ronge aan de leugendete­ctor kan.
FOTO TOM PALMAERS Donderdag zal een expert moeten uitmaken of Shane Ronge aan de leugendete­ctor kan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium