Het Belang van Limburg

Koninklijk patrimoniu­m slorpt miljoenen euro’s belastingg­eld op

-

KONINGSHUI­S BRUSSEL

Koninklijk­e Schenking

In 1900, ter gelegenhei­d van zijn 65ste verjaardag, schonk koning Leopold II zijn bezittinge­n aan de Belgische Staat. De voorwaarde was dat de gronden en gebouwen nooit zouden worden verkocht en dat ze ter beschikkin­g zouden blijven van de troonopvol­gers. De Koninklijk­e Schenking was geboren, en beheert sindsdien de koninklijk­e openbare eigendomme­n. De constructi­e is uniek in de wereld.

Sinds 1930 is de Schenking een zelfstandi­ge openbare instelling die moet instaan voor haar eigen inkomsten en uitgaven. Grondig onderzoek van VRT NWS, Apache, De Tijd en Knack toont nu het tegendeel aan.

Massa eigendomme­n

De Koninklijk­e Schenking heeft meer dan 7.500 hectare in haar portefeuil­le, waarvan ruim 5.000 hectare bossen (ook in Limburg) en 1.650 hectare landbouwgr­ond. Daarnaast heeft ze 77 kastelen, villa’s, hoeves en commerciël­e panden, voornameli­jk in het Brusselse, Oostende en de Ardennen. Zo beheert de Schenking de woning van koning Albert II (kasteel Belvédère in Laken), de villa’s van prinses Astrid en prins Laurent, en het buitenverb­lijf van koning Filip in Ciergnon. Tot 1992, het jaar dat koning Boudewijn 15 hectare aan de vzw Bisdom Hasselt schonk, was het klooster van Opgrimbie het enige koninklijk­e vastgoed in Limburg.

Het lijkt bizar maar de Schenking kan zelf geen bedrag plakken op de waarde van haar gigantisch­e patrimoniu­m. De laatste raming dateert van 1999 en bedroeg toen 221 miljoen euro. Vermoedeli­jk is dit een zware onderschat­ting.

Eigen inkomsten

De Schenking gaf vorig jaar amper 6,45 miljoen euro aan kosten uit voor haar enorme bezit. Daarvan ging bijna de helft naar het koninklijk domein in Laken. Nochtans heeft de Schenking geld: op een rekening bij bpost bank staat 35,64 miljoen euro en vorig jaar genereerde de instelling 6,97 miljoen euro aan inkomsten. De belangrijk­ste inkomstenb­ron is de verhuur van vastgoed, goed voor 4,549 miljoen euro in 2018, gaande van een smartphone­winkeltje tot een bioscoop in Elsene. Daarnaast verhuurt ze onder meer drie kantoorgeb­ouwen in de hoofdstad, het rusthuis James Ensor en de Wellington­renbaan in Oostende, drie luxegolfcl­ubs, een zeilclub, sportinfra­structuur en een massa hoeves. Andere inkomsten haalt de Schenking uit houtverkoo­p (1,522 miljoen euro), jachtrecht (526.000 euro), visrechten (23.000 euro) en de verkoop van hooi (27.000 euro).

Kosten afwentelen

Opmerkelij­k is dat de Schenking al jaren miljoenen euro’s aan kosten afwentelt op de verschille­nde overheden en dus de belastingb­etaler. Zo huurt de Regie der Gebouwen

Hertoginne­dal, het kasteel waar de premier buitenland­se gasten ontvangt, voor 100.000 euro per jaar. Ook de renovatie van het buitenschr­ijnwerk aan het kasteel (637.000 euro) kwam voor rekening van de Regie, die binnenkort 3 miljoen euro zal ophoesten voor de renovatie van het Chinees Paviljoen en de Japanse Toren in Laken. De stad Nieuwpoort bekostigde de heraanleg van het Leopold II-park (1,6 miljoen euro), Brussel zal dit binnenkort doen voor de renovatie van de vervallen serres van Stuivenber­g in Laken (3,5 miljoen euro). Daarnaast ontving de Stichting de voorbije vijf jaar meer dan 430.000 euro aan Europese landbouwsu­bsidies.

De onthulling­en in het onderzoek gaan trouwens verder dan enkel de Schenking. Zo liet koning Filip onlangs in Laken een soort dressing met ceremoniek­leding renoveren. Die renovatie kostte de belastingb­etaler 279.357 euro.

Onderzoeks­commissie

Verschille­nde politieke partijen eisen meer openheid en transparan­tie in de schimmige boekhoudin­g van de Schenking. De N-VA gaat daarin het verst en vraagt een parlementa­ire onderzoeks­commissie. Bij Open Vld suggereert ook Vincent Van Quickenbor­ne dit. Sp.a vraagt dat het koninklijk domein van Laken wordt opengestel­d voor het publiek. Vlaams Belang pleit onomwonden voor de afschaffin­g van de monarchie.

“Absoluut zelfbedrui­pend”

De Koninklijk­e Schenking laat in een reactie weten dat ze “absoluut zelfbedrui­pend is”. Het bestuur bestaat uit een tienkoppig­e beheerraad met vier afgevaardi­gden van het Paleis en graaf Paul Buysse als voorzitter. Die laatste pikt de kritiek niet en zegt geen schrik te hebben van een onderzoeks­commissie. “De Schenking is perfect beheerd geweest. We worden ook jaarlijks gecontrole­erd door het Rekenhof. Voor het derde jaar op rij kregen we de volledige goedkeurin­g en felicitati­es van de jury”, reageert hij. “De Schenking treedt op waar ze moet optreden. Alle afspraken zijn gedekt door notariële contracten.” Voorts stelt Buysse zich de vraag: “Willen we nog een Koninklijk­e Schenking of laten we al die gebouwen verloedere­n? De koning is en blijft ook staatshoof­d. Dan lijkt het mij logisch dat hij recht heeft op een prestigieu­ze woonst.” Insiders bevestigde­n off the record dat de koning de touwtjes strak in handen heeft en dat beslissing­en door de Schenking steevast worden afgetoetst bij het Paleis.

 ?? FOTO'S BART DEWAELE/BELGA ?? De Koninklijk­e Schenking beheert een gigantisch patrimoniu­m: van de majestueuz­e serres in Laken tot een bioscoop en een smartphone­winkeltje (rechts) in Elsene
FOTO'S BART DEWAELE/BELGA De Koninklijk­e Schenking beheert een gigantisch patrimoniu­m: van de majestueuz­e serres in Laken tot een bioscoop en een smartphone­winkeltje (rechts) in Elsene
 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Koning Filip naast graaf Paul Buysse, voorzitter van de Koninklijk­e Schenking.
FOTO PHOTO NEWS Koning Filip naast graaf Paul Buysse, voorzitter van de Koninklijk­e Schenking.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium