Het Belang van Limburg

Von der Leyen mag aan de slag met nieuwe Commissie

-

EUROPEES PARLEMENT

STRAATSBUR­G

In juli had Von der Leyen bij haar persoonlij­ke investituu­r maar luttele negen stemmen op overschot. Gisteren, bij de stemming over haar voltallige Commissie, kreeg ze 461 van de 707 uitgebrach­te stemmen achter zich. Dat was nog meer dan haar voorganger Jean-Claude Juncker voor zijn ‘Commissie van de laatste kans’ wist te verzamelen. De Commissie Von der Leyen gaat op 1 december met een maand vertraging van start. Dat heeft alles te maken met de hobbelige aanloop waarbij

Von der Leyen drie kandidaatc­ommissaris­sen door het Europees Parlement zag wegstemmen, een recordaant­al.

Bij de gebuisden zat ook de favoriete van de Franse president Emmanuel Macron. Die had ervoor gezorgd dat niet een van de ‘spitskandi­daten’ uit de grote politieke families het begeerde Commissiev­oorzitters­chap in de wacht sleepte maar weer de kandidaat van de regeringsl­eiders, als vanouds aangeduid in de ondoorzich­tigste achterkame­rprocedure (waarbij onze eigen Charles Michel Raadsvoorz­itter

werd). De bitterheid daarover, vooral bij Von der Leyens eigen EVP, klonk gisteren nog enigszins door in de toon waarop de afgewezen EVP-Spitzenkan­didat Manfred Weber haar kritisch ondervroeg in het debat voor de stemming.

Green Deal

Daarin trokken de EVP, de sociaaldem­ocraten en de liberalen van Renew dan toch weer aan hetzelfde zeel: resultaat van het intensieve charme-offensief dat Von der Leyen de voorbije maanden opzette. En wellicht ook van het elektronis­che (en dus publieke) stemmen, in tegenstell­ing tot de geheime stemproced­ure voor haar persoon.

Ook de Groenen stemden niet tegen - ze onthielden zich. Tegen stemmen was gezien de door Von der Leyen met vuur benadrukte ‘groene deal’ ronduit fanatiek geweest. “Als er een thema is waarvoor de wereld Europees leiderscha­p nodig heeft, is dat het klimaat’, zei Von der Leyen, verwijzend naar het historisch­e hoge water in Venetië en de vernietige­nde bosbranden in het zuiden van Europa. Voor de ambitie die de Unie tegen de helft van de eeuw klimaatneu­traal moet maken, zijn miljardeni­nvestering­en nodig - maar die maken volgens Von der Leyen van de klimaatook een economisch transforme­rende strategie.

Behalve groen moet de Commissie Von der Leyen ook ‘geopolitie­k’ zijn. “De wereld heeft ons leiderscha­p meer dan ooit nodig”, aldus de Commissiev­oorzitster. Die assertieve­re aanwezighe­id op het wereldtone­el past in de visie van een Europa dat digitaal zijn concurrent­en aankan en toch ook het ‘Europese model’ van een sociale marktecono­mie versterkt.

Conferenti­e

Hoe de Unie haar democratis­che legitimite­it en geloofwaar­digheid moet versterken, wordt volgend jaar inzet van een nieuwe Europese Conferenti­e. Een initiatief waarvoor vooral president Macron en kanselier Merkel zich sterk maken (tussen hun recente gesteggel door). Ze willen een ‘prominente persoonlij­kheid’ in de voorzitter­stoel. Die was tijdens de achterkame­rpalavers deze zomer al min of meer toegezegd aan de liberalen van de nieuwe Renewfract­ie waarin ook de Macronpart­ij zit. Guy Verhofstad­t zou die prijs krijgen, ook weer met de zegen van de Franse president. Dat was echter gerekend buiten de blauwe plekken binnen de EVP, waar Macrons hardhandig­e dumpen van ‘spitzenkan­didat’ Manfred Weber een gevoelig punt bleef. Weber zou nu zijn zinnen op het voorzitter­schap van de conferenti­e gezet hebben. Wat de kansen van Verhofstad­t op deze rol in de Europese schijnwerp­ers toch weer fors doet slinken.

 ?? FOTO AP ?? Ursula von der Leyen krijgt een knuffel van David Sassoli, de voorzitter van het Europees Parlement. Op 1 december kan ze van start gaan met haar Commissie.
FOTO AP Ursula von der Leyen krijgt een knuffel van David Sassoli, de voorzitter van het Europees Parlement. Op 1 december kan ze van start gaan met haar Commissie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium