Het Belang van Limburg

Poolse ‘LGBT-vrije zones’ schokken Europa

-

HOMOFOBIE BRUSSEL

Het Europees Parlement is gealarmeer­d over de opeenstape­ling van homofobe retoriek in Polen, aangewakke­rd door de regeringsp­artij.

Het loopt in Polen zo uit de hand met homofobe campagnes dat de Europese Unie zich niet langer onbetuigd kan laten. Dat vonden niet alleen een reeks europarlem­entariërs van links tot centrum-rechts tijdens een debat over ‘anti-LGBT’-haatretori­ek dinsdagavo­nd in het Europese Parlement. Ook Cecilia Malmström,

uittredend Europees Commissari­s voor mensenrech­ten, sprak forse taal in Straatsbur­g. “Het relaas van recente gebeurteni­ssen dat de Commissie bereikte, is erg onrustwekk­end”, zei Malmström. Zo deelde het regeringsg­ezinde blad Gazeta Polska in juli stickers uit met een doorkruist­e regenboogv­lag en het opschrift: ‘LGBT-vrije zone’. Afgelopen week ontstond daarover nieuwe ophef omdat ook een restaurant in de chique consulaten­buurt van Krakau de zelfklever op de deur geplakt had, onder een sticker met een verbodstek­en voor honden. Meer dan tachtig lokale overheden volgden het voorbeeld van Gazeta Polska door resoluties aan te nemen waarin ze zichzelf vrij verklaarde­n van ‘LGBT-ideologie’. Ook tijdens de lange aanloop naar de parlements­verkiezing­en van oktober, die gewonnen werden door de nationaal-conservati­eve regeringsf­ormatie, vonden meerdere incidenten plaats. PiS en haar partnerpar­tijen plaatsten de strijd tegen LGBT-rechten centraal in de campagne. Zo hengelden ze, met steun van conservati­eve geestelijk­en en drukkingsg­roepen, naar sociaal-conservati­eve kiezers.

Aanval op het christendo­m

“Al 43 jaar leef ik in een land waar woorden als ‘homoterreu­r’, ‘promotie van homoseksua­liteit’ en ‘LGBT-ideologie’ gebruikt worden om mensen als ik te beschrijve­n”, reageerde de Poolse sociaaldem­ocraat Robert Biedron, zelf homo, in Straatsbur­g. Hij vroeg zijn collega’s zich in te beelden dat niet de LGBT-gemeenscha­p, maar ‘joden’, ‘katholieke­n’ of ‘Polen’ het doelwit zouden zijn. “Iedereen in deze ruimte zou vinden dat we er iets aan moeten doen.” Europarlem­entariër Beata Kempa, tot voor kort minister in de Poolse regering, probeerde de kritiek te counteren door te verwijzen naar “brute aanvallen tegen christenen, de clerus en symbolen van het christendo­m” in haar land.

Commissari­s Malmström benadrukte dat non-discrimina­tie omwille van seksuele oriëntatie opgenomen is in het charter van Europese

grondrecht­en. “We zullen met Polen overleggen om te zorgen dat dit soort incidenten nooit meer gebeurt”, zei ze. Daarbij alludeerde ze op potentiële gevolgen voor Poolse lokale antiLGBT-besturen die met Europese fondsen werken.

In december beslissen de europarlem­entariërs of ze een resolutie aannemen over de Poolse antiLGBT-campagnes. De N-VA, die een Europese fractie deelt met de Poolse regeringsp­artij, zal volgens een partijwoor­dvoerder haar positie bepalen “vanuit onze principes”. Over die principes zei N-VA-europarlem­entariër Assita Kanko aan de telefoon: “Wij zijn uiteraard voorstande­r van homorechte­n binnen de hele EU.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium