Het Belang van Limburg

Een Hart voor Limburg, met Bart Van Der Meersch als nieuwe voorzitter.

-

De 550 gasten kregen een vijfgangen­menu voorgescho­teld van 285 euro per persoon , exclusief BTW. Daarnaast konden ze kennismake­n met de nieuwe voorzitter van het streekfond­s.

In het dagelijks leven is Bart Van Der Meersch (53) notaris. In deze context bijzaak, vindt hij. “Omdat het niet over mij gaat. Het gaat over Een Hart voor Limburg (EHvL). Over centen die we schenken waardoor kinderen in Limburg, die het moeilijker hebben, toch kansen krijgen.”

Oké, maar waar haalt u uw motivatie vandaan?

“Zelf heb ik als kind uit een gewoon Oost-Vlaams gezin met vijf kinderen kansen gekregen om verder te mogen studeren. Ik ben geen notaris omdat mijn vader een notaris is. Nu is het mijn beurt om, samen met anderen, kansen te geven aan kinderen die het moeilijk hebben. Omdat ze een beperking hebben. Of omdat ze kansarm zijn. Dat is de essentie van Een Hart voor Limburg. Wel ben ik trots dat ik als niet-Limburger voorzitter mag zijn van EHvL. Hoewel ik me intussen wel Limburger voel.”

U bent nu voorzitter van de Raad van Bestuur van EHvL. Hilde Houden-Bertrand was bekend, opvolger Stijn Coninx uiteraard ook, maar Bart Van Der Meersch niet. Hoe komt dat?

“De Lions Club van Bree wilde in 2010 25.000 euro schenken aan EHvL met een eendjesrac­e. Die bestonden nog niet in België. Onze actie werd een groot succes. Hilde, als moeder van alle Limburgers, was nog voorzitter. Men vond het nuttig een notaris in de buurt te hebben voor mensen met concrete vragen rond legaten en erfenissen. Zo ben ik bij EHvL terechtgek­omen.” “Daarna kwam Stijn, maar Stijn werd helaas ziek. Gelukkig is hij nu weer aan de beterhand. Eerst heb ik als ondervoorz­itter het voorzitter­schap ad interim ingevuld. In november heeft de Raad van Bestuur me gevraagd het mandaat helemaal op te nemen. Voor zo’n functie sollicitee­r je niet. Het zijn twee paar héle grote schoenen die ik nu mag vullen.”

U doet dat onbezoldig­d?

“Uiteraard. De hele Raad van Bestuur trouwens. Net als de vele vrijwillig­ers. De enige die betaald worden, zijn onze drie vaste medewerker­s. Die zorgen voor de profession­ele omkadering.”

Hoe was 2019 voor EHvL?

“Goed. We bestaan nu 15 jaar. Door die naamsbeken­dheid doneren nu meer en meer Limburgers spontaan. Aan het eind van het voorzitter­schap van Stijn zullen we voor het eerst op jaarbasis 300.000 euro kunnen doneren. Eerst was dat 200.000 euro, later 250.000, nu dus 300.000.”

U vult gaten op die de overheid niet invult.

“Dat is waar. Het lijkt een druppel op een hete plaat. Maar met dat geld kunnen we met onze 45 projecten, die we elk steunen met maximaal 10.000 euro, wel concreet dingen ten goede veranderen voor kwetsbare kinderen. Zo steunen we in Genk het pilootproj­ect ‘Taal van schoot naar school’. We willen niet dat kinderen minder kansen krijgen omdat ze opgroeien in een anderstali­g gezin. We willen vermijden dat men later zegt: ‘Ga jij maar naar de beroepssch­ool.’ Daarom krijgen opvoeders en opvoedster­s van kinderdagv­erblijven in Genk op onze kosten de opleiding ‘Taalstimul­ering van anderstali­ge kinderen’. Zodat die peuters al in de kleutersch­ool minder taalachter­stand hebben. Op termijn willen we dat systeem uitrollen.”

Wat wil u nog veranderen?

“Op het diner zullen ook Vlaamse ministers Wouter Beke en Lydia Peeters er zijn. Fijn, maar ik zal niet nalaten hen er vriendelij­k op te wijzen dat de afschaffin­g van het duolegaat in het Vlaamse regeerakko­ord nefast is voor goededoele­nfondsen. Het zou doodjammer zijn als dat verdwijnt.”

Dat moet u uitleggen.

“De belasting op erfenissen in niet-rechte lijn is hoog in België. Tot 65 procent. Met het duolegaat kunnen erflaters, die een som geld aan bijvoorbee­ld een neef of een nicht willen nalaten, beter de helft van dat bedrag schenken aan een goed doel. Het goede doel betaalt dan niet alleen zijn deel van de belasting, maar ook het familiale deel aan 8,5 procent. Twee effecten: de begunstigd­en krijgen netto toch meer én je steunt een goed doel. Voor vele goede doelen is dat een belangrijk­e bron van inkomsten.”

Ook voor EHvL?

“Het is net door twee duolegaten dat EHvL dit jaar 300.000 euro kan spenderen.”

Tot slot: is De Warmste Week een concurrent?

“Integendee­l. Je kan via De Warmste Week ook projecten van EHvL steunen. De Warmste Week is een forum. Doe maar, zeggen ze daar, als het maar een goed doel is. Wie in Limburg zegt: ‘Ik geef zoveel aan het Natuurhulp­centrum in Opglabbeek en zoveel aan Een Hart voor Limburg’, krijgt evengoed een schouderkl­opje van mij.”

→ www.eenhartvoo­rlimburg.be, ook op

Facebook en Instagram

voorzitter Een Hart voor Limburg

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Nieuwe voorzitter Bart Van Der Meersch naast erevoorzit­ter Stijn Coninx en Een Hart voor Limburg-coördinato­r Kristie Deckers.
FOTO LUC DAELEMANS Nieuwe voorzitter Bart Van Der Meersch naast erevoorzit­ter Stijn Coninx en Een Hart voor Limburg-coördinato­r Kristie Deckers.
 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? In Hangar 58 in Bokrijk kookten tien Limburgse sterrenche­fs-vrijwillig­ers een vijfgangen­menu voor 550 gasten.
FOTO LUC DAELEMANS In Hangar 58 in Bokrijk kookten tien Limburgse sterrenche­fs-vrijwillig­ers een vijfgangen­menu voor 550 gasten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium