Het Belang van Limburg

Klassevers­chil weer te groot

De meeste dromen blijven bedrog. Genk ging tegen Salzburg op zoek naar een eerste zege in de Champions League, maar vond een kansloze nederlaag (1-4). Een pijnlijk afscheid van Europa.

- Door Marnik Geukens

Oef! Na amper 100 seconden slaakte de Luminus Arena een eerste zucht van verlichtin­g. De even vertrouwde als gevreesde vroege achterstan­d floepte net niet aan op het scorebord. Met dank aan een flukse reflex van doelman Coucke, die de eerste streep van de dag uit zijn doel ranselde. Het was centrale verdediger Onguéné, die de toon had gezet met een staalharde volley.

Cuesta loopt verloren

Want net als in de heenmatch serveerde Salzburg zijn beproefde recept: hoge pressing, direct spel en een salvo aan sprints. Hannes Wolf hield vast aan zijn 4-2-3-1 van Moeskroen om een antwoord te formuleren. Met Cuesta verrassend als vervanger van de onfortuinl­ijke Heynen op het middenveld. Het werd allesbehal­ve een voltreffer. De jonge Colombiaan was naast Berge voortduren­d het spoor bijster. Anticipere­n was er nooit bij, eerder hollen achter een ongrijpbar­e bal.

Toch hield de thuisploeg aanvankeli­jk stand. Met dank aan een gebrek aan efficiënti­e bij Salzburg, bij wie topschutte­r Haaland als joker achter de hand werd gehouden. Daka trapte de beste kans na een blunder van Dewaest van dichtbij over. Het gaf de Genkse burger moed. De ruimte ligt tegen de Rode Stieren op de flanken en daarvan probeerde vooral een bedrijvige Ito gebruik te maken.

Dubbele opdoffer voor rust

Het was overbuur Paintsil die de beste kans voor zijn rechter kreeg. Schitteren­d vrijgespee­ld door een sterke De Norre dook de Ghanees centraal op voor doel. Maar net als in Moeskroen voldeed de afwerking niet, doelman Coronel wist raad met de te centraal gemikte plaatsbal.

Racing leek niettemin de rust te halen met een brilscore. Tot doelman Coucke in minuut 43 een onschuldig­e volley van Szoboszlai losliet. Hij reageerde ook nog eens te laat op de wegglippen­de bal, de aalvlugge Daka liet dat geschenk niet liggen (0-1). En net als in de heenmatch kwam het onheil niet alleen. Nog voor de zwakke Finse ref zijn wangen bol zette voor het rustsignaa­l, hing nummer twee al tegen de netten. De volledige Genkse defensie werd op een hoopje gespeeld, Minamino mikte gekruist in het zijnetje: 0-2.

Dewaest treft paal

Hannes Wolf wachtte na rust nog bijna een kwartier om breekijzer Onuachu in de strijd te werpen. Niet Cuesta, maar Hrosovsky moest naar de bank, de angst voor een rammeling was te groot.

Nochtans kwam Genk ei zo na terug in de wedstrijd op een hoekschop van Paintsil, de kopbal van Dewaest strandde op de paal. Het pak voor de broek kwam er alsnog. Want ook Marsch haalde zijn geheim wapen van de bank. Erling Haaland bewees meteen dat hij meer is dan een alleen maar een doelpunten­machine. Omdat Lucumi een fractie te laat uitstapte, glipte hij meteen door de buitenspel­val. De assist voor de inlopende Hwang was op maat, de 0-3 dompelde de Luminus Arena in een pijnlijke stilte.

Eerredder van Samatta

Haaland scoorde even later ook zelf, zijn achtste goal in deze Champions League werd hem

echter ontnomen wegens een onnodige fout van Hwang op De Norre. Samatta mocht zelfs de eer nog redden, nadat de ingedommel­de doelman Coronel een schot(je) van Bongonda loste en Onuachu de rebound nog wist te missen (1-3). Maar de 1-4 via de onvermijde­lijke Haaland volgde al snel, met de ‘Oh, wie ist das schön’ van de bezoekende aanhang als pijnlijk addendum. Zij maken zich op voor een finale tegen Liverpool, Salzburg kan de titelverde­diger zelfs nog uitschakel­en op de slotspeeld­ag.

Focus op Limburgse derby

KRC Genk werd andermaal gewogen en veel te licht bevonden in deze Champions League. Het is geen toeval dat de landskampi­oen in de Belgische competitie op de negende plaats terechtgek­omen is. Dan is de kloof met de (sub)top van Europa een veel te brede krater. Eentje, die je ook op karakter niet kan overbrugge­n.

In Napels volgt over twee weken onherroepe­lijk de laatste Europese match van een ontgoochel­ende campagne. Genk zal zich echter voluit moeten focussen op de Jupiler Pro League. Daar wacht coach Wolf nieuw denkwerk voor de derby van zaterdag tegen een al even fel zoekend STVV.

KRC GENK: Coucke - Maehle, Dewaest, Lucumi, De Norre - Cuesta, Berge - Ito (79’ Hagi), Hrosovsky (59’ Onuachu), Paintsil (65’ Bongonda) - Samatta. Niet ingevallen: Vandevoord­t, Wouters, Borges, Odey. 19de man: Piotrowski.

 ??  ??
 ?? FOTO ISOSPORT ?? Bij de 0-1 had doelman Coucke boter op het hoofd. Hij tastte mis op een onschuldig­e volley van Szoboszlai en de aalvlugge Daka reageerde sneller in de rebound.
FOTO ISOSPORT Bij de 0-1 had doelman Coucke boter op het hoofd. Hij tastte mis op een onschuldig­e volley van Szoboszlai en de aalvlugge Daka reageerde sneller in de rebound.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium