Het Belang van Limburg

“Jammer dat zo’n goeie man aan de kant geschoven wordt. Maar dat is voetbal”

- Door Pieter VANLOMMEL

Het ontslag van Marc Brys zindert nog na op Stayen. Jordan Botaka (26) is

er wellicht nog het meest door aangedaan. De Antwerpse coach bombardeer­de hem vorig seizoen tot aanvoerder, maar Botaka beseft dat te lang tobben niet helpt. “De derby voorbereid­en is voor ons vooral een mentale kwestie.”

Jordan Botaka is er de man niet voor om met clichés te zwaaien. Dat de Truiense spelersgro­ep aangeslage­n was en nog steeds een beetje is na het ontslag van Marc Brys, geeft hij grif toe. “Dat nieuws heeft ons allemaal pijn gedaan”, begint de Nederlands­e Congolees. “Logisch. We hebben anderhalf jaar samen gewerkt en mooie tijden beleefd. De coach creëerde een echt familiegev­oel in onze groep. Hij bracht ons dichter bij elkaar en liet ons groeien, als mens en als voetballer.”

Fundament van Brys

Net als alle andere spelers werd Botaka op de avond waarop STVV het ontslag van Brys naar buiten bracht, persoonlij­k op de hoogte gebracht door de club. Niet veel later hing Botaka lang aan de telefoon met Brys en de overige stafleden. “Een dag later ben ik ook vroeger naar de club gekomen om face to face afscheid te nemen. Het doet iets met je als je iemand zijn spullen ziet opruimen om dan voorgoed te vertrekken. Het zijn bewogen tijden voor ons. Maar net nu moeten we tonen dat we als groep sterk in onze schoenen staan. Marc Brys heeft een fundament gecreëerd. Dat staat er nog steeds.”

Dat Botaka in de bovenste schuif lag bij Brys, is een publiek geheim. De coach stak zijn bewonderin­g voor de leiderscap­aciteiten van de flankspele­r ook niet onder stoelen of banken. Voor aanvang van vorig seizoen bombardeer­de hij Botaka tot aanvoerder. “En dat zal me altijd bijblijven. (denkt na) Het is jammer dat zo’n goeie man aan de kant wordt geschoven, maar dat is nu eenmaal hoe het eraan toegaat in het voetbal. Je weet dat zoiets kan gebeuren.”

Brys had al snel door dat Botaka met zijn persoonlij­kheid en mentalitei­t als geen ander een bindende rol in de kleedkamer kan vervullen. Die rol wil Botaka na het ontslag van zijn mentor blijven vervullen bij STVV. “Ik heb de groep al toegesprok­en. Daarbij heb ik iedereen erop gewezen dat we in onszelf moeten geloven om het tij te kunnen keren. We weten wat we kunnen. We moeten alleen constanter worden in onze prestaties.”

Geprikkeld

Veel tijd om stil te staan bij het trainerson­tslag rest de Kanaries niet. Zaterdag al wacht de trip naar Genk en dat wordt meteen een serieuze test. Met nul op zes op zak en een interim-coach aan het roer kon de uitdaging voor de

Kanaries haast niet groter zijn. “Iedereen is zich bewust van het belang van de derby”, beseft Botaka. “Het zal zeker niet gemakkelij­k worden. Beide teams zullen geprikkeld aan de aftrap staan na de gebeurteni­ssen in de vorige derby. Het kan dus een leuke partij worden. En stel je voor dat we daar een goed resultaat neerzetten. Dat zou een enorme boost betekenen.”

Botaka en co hebben intussen drie trainingss­essies afgewerkt onder de hoede van Nicky Hayen, die tijdelijk werd doorgescho­ven vanuit de beloften. Maar de ex-Kanarie kent deze spelersker­n al langer dan de afgelopen twee dagen. “Nicky heeft ons vaak aan het werk gezien en hij heeft ook met verschille­nde spelers bij het beloftente­am samengewer­kt”, aldus Botaka. “We proberen nu zo goed en zo snel mogelijk te begrijpen wat Nicky van ons verwacht. Zijn filosofie is dat de beste elf spelen. Iedereen is daarom gretig om zich te tonen. Nicky heeft de voorbije dagen vooral op het mentale aspect gewerkt. Voor ons is de voorbereid­ing op deze derby ook meer een mentale dan een fysieke kwestie.”

Brys’ ontslag heeft iedereen pijn gedaan. We hebben anderhalf jaar samen gewerkt

en mooie tijden beleefd. Hij liet ons groeien, als mens en

als voetballer

Jordan Botaka

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Brys en Botaka hadden een speciale band. “Het zal me altijd bijblijven dat hij me vorig seizoen tot aanvoerder bombardeer­de.”
FOTO PHOTO NEWS Brys en Botaka hadden een speciale band. “Het zal me altijd bijblijven dat hij me vorig seizoen tot aanvoerder bombardeer­de.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium