Het Belang van Limburg

Efficiënti­e is het toverwoord

-

Goed verstopt onder de kap van zijn lange regenjas stapt Michel Preud’homme in de gietende regen het kletsnatte veld van het Estádio D. Afonso Henriques op. Samen met zijn assistente­n Mbaye Leye, Eric Deflandre en Jan Van Steenbergh­e kijkt hij van een afstandje naar de opwarming van zijn spelers. Emond, Carcela en Amallah bijvoorbee­ld. Jongens die zondag in Eupen nog meerdere (grote) kansen lieten liggen. Toen bleef dat door een late goal van Bastien zonder gevolgen. Donderdag in Portugal vermijden de Luikenaars best dat risico. “In de Europa League krijg je niet 8.000 doelkansen zoals in de competitie”, weet Amallah. “Tegen Eupen kwam er ook pech bij kijken, want we raakten drie keer het doelhout. Tot nu toe waren we efficiënte­r in Europa en ik hoop dat de traditie zich voortzet. We zijn verplicht om hier iets te rapen. Als we mogen dromen, het liefst drie punten.”

Spelen als mannen

Op het eerste gezicht is dat geen onmogelijk­e opdracht. Guimaraes maakte in de heenmatch op Sclessin (2-0) geen onvergetel­ijke indruk, maar hield een tijdje terug wel Arsenal op een gelijkspel. Weinig bekende namen, dat maakt het verraderli­jk.

Een andere factor is dat de Portugezen op 10 november voor het laatst in actie kwamen. Bij Standard weet niemand of dat een voor- of nadeel is. “Ik was er niet eens van op de hoogte”, haalt Amallah de schouders op. “Het zal sowieso een moeilijke partij worden. Iedereen weet dat Portugese clubs zware tegenstrev­ers zijn. Ze zijn zowel fysiek als technisch zeer sterk. We zullen als mannen moeten spelen.”

Het duel tegen Guimaraes kondigt zich opnieuw aan als een cruciale match in de Europa Leaguecamp­agne. Niet dat er al een beslissing zal vallen (zie rand), wel kan Standard de galamatch tegen Arsenal van over twee weken nog belangrijk­er maken. “En er zijn nu al veel tickets verkocht”, verklapt CEO Alexandre Grosjean. “Die partij tegen Arsenal kan iets ongeloofli­jks worden. We hebben vorig jaar tegen Sevilla en onlangs tegen Frankfurt (respectiev­elijk 1-0- en 2-1-zege, nvdr) laten zien tot wat we in staat zijn. Er is goede hoop om Europees te overwinter­en - voor het eerst sinds de overname van Bruno Venanzi - daarvoor moeten we efficiënte­r zijn voor doel. In deze competitie kun je je geen fouten permittere­n.”

Andere competitie

De winnende goal in de 94ste minuut tegen Eupen zorgde zondag voor een mentale boost. “Al is dit een andere competitie”, vindt Michel Preud’homme. “We kennen de situatie. Vergeet niet dat we tegen een ploeg spelen die ook nog door kan gaan.”

“Vorig jaar is het ons niet gelukt een Europese uitmatch te winnen”, zegt Preud’homme. Het kwam zijn ploeg toen duur te staan. Tien punten bleken niet genoeg. “Aan ons om deze keer wél op verplaatsi­ng de drie punten te pakken. We zitten in een zware poule. Door ons goede werk maken we nog altijd een kans op kwalificat­ie. We spelen elke match om te winnen. Dat doen we nu ook, tegen een sterke tegenstand­er, die bovendien thuis speelt. Het wordt zeker niet makkelijk.”

DONDERDAG 28-11-19

21.00 Arsenal - E. Frankfurt 21.00 Vit. Guimaraes - Standard 1 Arsenal 4 3 2 Standard 4 2 3 E. Frankfurt 4 2 4 Vit. Guimaraes 4 0 0 2 2 3 1 0 0 1 11-3 5-7 4-6 3-7 10 6 6 1

 ?? NEWS
FOTO PHOTO ?? Michel Preud’homme, goed verstopt onder zijn kap, trotseert de gietende regen.
NEWS FOTO PHOTO Michel Preud’homme, goed verstopt onder zijn kap, trotseert de gietende regen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium