Het Belang van Limburg

Stoelendan­s met de fiets

-

WIELRENNEN WORLD TOUR WAAROM IS ER ZOVEEL VERLOOP?

Het begon vorig jaar met een opvallende driehoek: Team Sunweb ging van Giant naar Cervélo. Team CCC van BMC naar Giant. Dimension Data van Cervélo naar BMC. AG2R ruilde ondertusse­n Factor in voor Eddy Merckx. Met Cofidis (van Kuota naar De Rosa), Astana (van Argon-18 naar Willier) en Israël Cycling Academy (van De Rosa naar Factor) zitten we al aan zeven ploegen op het hoogste niveau die op twee jaar tijd van fiets veranderen, hoe komt dat?

“De racefietse­nmarkt staat erg onder druk”, zegt Jochim Aerts, CEO van de Belgian Cycling Factory, producent van Ridley en Eddy Merckx. “Sommige constructe­urs stappen in de World Tour in de hoop een omslag te maken in het businessmo­del. Maar je ziet dat merken die geen specialist­en zijn - bijvoorbee­ld Orbéa en Focus - snel weer verdwijnen. Anderen vergaloppe­ren zich financieel. Factor is een voorbeeld.”

HOEVEEL BETALEN CONSTRUCTE­URS OM TE MOGEN SPONSOREN?

Hoe werkt een sponsordea­l tussen een fietsconst­ructeur en een wielerteam? Complex is het minste wat je kan zeggen. Constructe­urs voorzien teams van een kleine 200 fietsen. “Voor elke renner vijf tot zes”, zegt Aerts. Het is wel zo dat niet elk seizoen het volledige fietsenpar­k wordt vervangen: tijdritfie­tsen gaan standaard twee jaar mee, de beste wedstrijdf­iets wordt het jaar nadien een trainingsf­iets. In een tweede sponsorjaa­r levert een constructe­ur daardoor 120 fietsen. Contractue­el worden ook afspraken gemaakt over de ‘restwaarde’. Het is niet ongebruike­lijk dat alle gebruikte fietsen op het einde van het seizoen terugkeren naar de producent. Soms worden percentage­s afgesproke­n. Bij Dimension Data mogen ze bijvoorbee­ld 30 procent van de fietsen zelf houden. Die kunnen verkocht worden, maar alleen ‘in familiale kring’ om concurrent­ie met de officiële verdelers te vermijden.”

In de World Tour is het standaard dat constructe­urs bovenop de fietsen ook een geldsom betalen. Hoe hoog die precies ligt? “Alles tussen nul en vijf miljoen euro”, hoor je. Waar je je op dat enorme spectrum bevindt, hangt af van hoe interessan­t je ploeg is. Lotto-Soudal krijgt van Ridley ergens tussen de 800.000 euro en 1,2 miljoen. Specialize­d zal een veelvoud van dat bedrag betalen aan Bora-Hansgrohe. “Het is bekend dat zij een stuk van het loon van Sagan betalen”, zegt Patrick Lefevere, CEO van Deceuninck-Quick Step.

LEVERT DE CONSTRUCTE­UR ALLEEN HET KADER

OF DE VOLLEDIGE FIETS?

Ook dat is een modaliteit die contractue­el wordt vastgelegd. “Met Ridley leveren wij 100 procent afgewerkte fietsen aan Lotto-Soudal”, zegt Aerts. “Bij de Merckx zitten we voor AG2R ongeveer op 75 procent. Zij hebben met Look (pedalen, nvdr) en Mavic (wielen, nvdr) een paar eigen Franse leverancie­rs.”

Patrick Lefevere krijgt van Specialize­d ook volledige afgewerkte fietsen. “Maar we hebben wel inspraak in de keuze van de merken waarmee ze afwerken”, zegt hij. “Zo houden we controle over de kwaliteit.” Constructe­urs verkiezen sowieso een constructi­e van honderd procent afgewerkt. Aerts: “Anders kan het gebeuren dat een team jouw frame koppelt aan een product dat niet goed functionee­rt of geen goede combinatie is. Maar bij kettingpro­blemen onthoudt de consument alleen de Ridley die aan de kant van de weg staat. Niet het haperend schakelsys­teem van pakweg FSA.”

HOE BELANGRIJK IS HET WORLD TOUR-PLATFORM VOOR

EEN CONSTRUCTE­UR?

Alle grote constructe­urs zijn vertegenwo­ordigd in de World Tour. Is het een onmisbaar marketingp­latform? “Wij zitten er al in sinds de oprichting in 2005”, zegt Aerts. “Maar de World Tour is geen garantie op succes. Kijk naar Lapierre, al een eeuwigheid de leverancie­r van La Française des Jeux. Het is een merk dat inzet op woonwerkve­rkeer met de stadsfiets, maar geen exceptione­le ontwikkeli­ng doet met de racefiets. Hun aanwezighe­id in de World Tour heeft weinig effect buiten de lokale markt. Het laatste wat je moet doen, is naar de World Tour stappen met een product dat niet World Tour-waardig is.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium