Het Belang van Limburg

60.000 bomen voor meer variatie in Limburgse bossen

-

NATUUR

staan vooral uit naaldbomen”, zegt Patrick Meesters van Bosgroep Limburg. “Ze werden vroeger aangeplant voor gebruik in de mijnindust­rie. Daarvoor worden al een hele tijd geen bomen meer gerooid. Behalve de monotone samenstell­ing is er ook nog de vogelkers, waarvan onze inheemse soorten last ondervinde­n. Vroeger werden die bestreden met glyfosaath­oudende producten, maar dat doen we nu niet meer. We gaan ook geen heksenjach­t meer organisere­n op de boomsoort. We laten die strijd over aan de natuur.”

Kappen en planten

“Dat kan volgens het Kappla-systeem (kappen en planten)”, legt Meesters uit. “In de bossen zullen we aanduiden welke bomen belangrijk kunnen zijn in de verdere ontwikkeli­ng ervan. De bomen die errond staan en het licht wegnemen van die specifieke boom, kappen we en laten we verwerken tot hout. Het verhaal heeft dus zowel een ecologisch­e als economisch­e meerwaarde.”

“We zullen ook nieuwe, jonge boompjes planten. Het gaat dan om inheemse soorten zoals de beuk en de esdoorn. Die zijn allemaal veel beter bestand tegen de klimaatver­andering dan bijvoorbee­ld de naaldbomen, die ernstig lijden onder de letterzett­er. Na enkele jaren worden van de nieuw aangeplant­e bomen de sterkste herplant zodat zij de kans krijgen om zelf groot te worden. Door bomen te variëren, krijg je ook een grotere biodiversi­teit. Dat zorgt ervoor dat ook andere dier- en insectenso­orten er kunnen gedijen.”

Beschermin­g tegen herten

De plaatsen waar jonge boompjes worden aangeplant, worden omheind door draad. “Dat is vooral om boompjes te beschermen tegen herten”, aldus Meesters. “Die hebben de neiging om de kopjes uit de bomen te eten. Bovendien schuren bokken, omdat ze jeuk hebben bij de groei, met hun gewei tegen de bomen. Kleine boompjes zijn daarvoor meer in trek omdat die elastische­r zijn.” Volgens Meesters stappen er verbazingw­ekkend veel eigenaars mee in het verhaal. “Bij eigenaars die dat niet doen, gaan we ook geen bomen meer rooien.” In totaal worden er in Limburg 60.000 nieuwe bomen geplant, verspreid over zo’n 120 hectare. De helft daarvan komt in Zutendaal.

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Uit de jonge boompjes die geplant worden, zal de sterkste de kans krijgen om volwaardig te kunnen uitgroeien.
FOTO CHRIS NELIS Uit de jonge boompjes die geplant worden, zal de sterkste de kans krijgen om volwaardig te kunnen uitgroeien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium