Het Belang van Limburg

SINT-TRUIDEN

-

Begin volgend jaar starten de saneringsw­erken van de historisch vervuilde percelen achter de vierkantsh­oeve van Bernissem. De oude suikerfabr­iek Mellaerts werd er in 1959 gesloopt. Een deel van het terrein is vervuild met zware metalen en polycyclis­che aromatisch­e koolwaters­toffen (PAK’s).

Ambtshalve onderzocht OVAM een aantal privéperce­len op het eigendom van de familie Limpens waarop de suikerfabr­iek Mellaerts tussen 1840 tot 1939 actief was. De handelsact­iviteiten uit die periode hebben tot zware bodemvervu­iling in de bovenlaag van de aarde geleid. “De onderzoeke­n zijn intussen afgerond. De eindconclu­sie luidt dat voor de bovenlaag een lichte sanering noodzakeli­jk is. Het saneringsp­lan is in opmaak en zal begin volgend jaar uitgevoerd worden”, vertelt Jan Verheyen van Ovam. “Het is de bedoeling dat de grond zo’n 70 centimeter vanaf het maaiveld afgegraven wordt, waarna we een geo-textiel aanbrengen. Zo kan een eventueel lager zittende verontrein­iging de goede vulgrond niet besmetten.”

Bouwkundig erfgoed

Volgens Verheyen gaat het hoofdzakel­ijk om de percelen van de vroegere fabriekssi­te, die intussen omgevormd werden tot akkerlande­n. Bedoeling was om dit jaar nog met de saneringsw­erken te starten, maar het dossier liep vertraging op. “Het hele terrein is opgenomen als stads- en dorpsgezic­ht en de hoeve is geklasseer­d als bouwkundig erfgoed. Daarom waren er extra toelatinge­n nodig van het Agentschap Onroerend Erfgoed om de sanering op te starten”, aldus Verheyen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium