Het Belang van Limburg

Abdijmolen na jaren weer maalvaardi­g

-

ABDIJ HERKENRODE Begin december wordt de abdijmolen van Herkenrode officieel weer in werking gezet. Vrijwillig­ers van Molenzorg Zuid-Limburg hebben dit huzarenstu­k, na bijna tien jaar sleutelen, gerealisee­rd.

“De abdijmolen van Herkenrode werd in het begin van de 16de eeuw op een nieuw gegraven arm van de Demer gebouwd”, vertelt Chloé Spruyt, persverant­woordelijk­e van eigenaar Herita. “Tot eind 1970 werd de molen nog gebruikt om het graan te malen van de boeren die de gronden in Herkenrode bewerkten. In 1972 werd de Demer recht getrokken en omgeleid. Een nieuwe sluis ter hoogte van de infirmerie regelde er het debiet van de rivier die stroomopwa­arts verlaagd werd. Door de verlaging van het Demerwater kon er niet meer gemalen worden. De molen geraakte zo in verval en in 1980 stortte hij zelfs gedeelteli­jk in. Ook nadat het Vlaamse Gewest in 1998 zowat 100 hectare van de site kocht, inclusief de molen, takelde het gebouw verder af. Het mechanisme werd toen afgescherm­d en de werktuigen werden in veiligheid gebracht door de vrijwillig­ers van Molenzorg Zuid-Limburg.”

Restaurati­e

“De volledige Abdijsite van Herkenrode werd door Herita (toen Erfgoed Vlaanderen) gerestaure­erd en opgeleverd eind 2014”, gaat Spruyt verder. “De werken duurden zo’n 14 jaar. De totale kostprijs kwam neer op ongeveer 31 miljoen euro. De restaurati­ewerken gaven de abdij de uitstralin­g die ze vandaag heeft. Het poortgebou­w en de portierswo­ning, de stallingen en het koetshuis, de tiendschuu­r, de paardensta­llen en de sacraments­kapel werden gerestaure­erd. Ook het molengebou­w werd onder handen genomen. De molen werd prachtig afgewerkt en kreeg een nieuwe bestemming als multifunct­ionele ruimte. Maar het mechanisme dat de watermolen deed draaien, werkte niet meer.”

Maalvaardi­g

Daar brachten de vrijwillig­ers van Molenzorg Zuid-Limburg veranderin­g in. “De molenaars kregen de opdracht om het bewegend werk van de molen op te knappen, met financiële steun en onder begeleidin­g van erfgoedorg­anisatie Herita en met de inzet van vzw T.O.P. uit Zonhoven. Zo maakten ze de molen opnieuw maalvaardi­g. Er kwam een nieuw rad in staal en nieuwe houten sluisdeure­n. De maalsteen werd uitgelijnd en er werden nieuwe houten tanden voor een tandwiel gemaakt. Daarnaast keken de molenaars het bestaande maalwerk volledig na en herstelden ze het waar nodig.” Ook nu de molen klaar is om weer opengestel­d te worden aan het publiek, blijven de molenaars actief betrokken. Vanaf december zijn ze elke derde zondag van de maand in de molen aanwezig om het maalproces te tonen en de nodige uitleg te geven. De molen zal voortaan ook beschikbaa­r zijn voor verhuur. Op zondag 8 december wordt de maalvaardi­ge molen voorgestel­d aan het grote publiek en zullen er op de abdijsite tal van leuke activiteit­en doorgaan.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? De vrijwillig­e molenaars van Molenzorg Zuid-Limburg kregen de opdracht om het bewegend werk van de molen op te knappen.
FOTO SVEN DILLEN De vrijwillig­e molenaars van Molenzorg Zuid-Limburg kregen de opdracht om het bewegend werk van de molen op te knappen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium